Vi behöver hjĂ€ltar – nu ska vi hylla dem!

Chefredaktör Eva Burman skriver om varför hjÀltar behövs och vÄr hyllning till vÄra sörmlÀndska hjÀltar.

Chefredaktör Eva Burman

Chefredaktör Eva Burman

Foto: Mikael Andersson

Krönika2020-10-24 06:52
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

”Du, dina barn och dina barns barn ska aldrig nĂ„gonsin mer bli offer, förövare eller passiva Ă„skĂ„dare." SĂ„ sĂ€ger den judiske professorn och experten pĂ„ Förintelsen, Yehuda Bauers. För mig har orden etsat sig fast. Som vit, privilegierad svensk medelklass Ă€r det de sista orden som Ă€r viktigast att reflektera kring. Var ingen passiv Ă„skĂ„dare... 

Historien Ă€r fylld av fasor. Men den Ă€r ocksĂ„ fylld av Ă„skĂ„dare. De stora tysta skarorna som ser pĂ„ och lĂ„ter det otĂ€nkbara ske. 

Men pĂ„ samma sĂ€tt som historien Ă€r fylld av fasor, sĂ„ Ă€r den ocksĂ„ fylld med hjĂ€ltar. Gemensamt för dem alla Ă€r att de följt sin övertygelse. De har en etisk kompass och ett mod som övertrĂ€ffar de flesta. Ofta handlar det om att göra det dĂ€r ingen annan vĂ„gar, orkar eller vill. 

FrĂ„n den grekiska hjĂ€lten Odysseus som med list och hjĂ€ltemod under de grekiska krigen genererat otaliga litterĂ€ra verk, till vĂ„r tids verkliga moderna hjĂ€ltar som med livsavgörande gĂ€rningar pĂ„verkat oss alla. Mahatma Gandhis fredliga protester mot det brittiska imperiet, Rosa Parks civila olydnad pĂ„ bussen som blev startskottet till medborgarrĂ€ttsrörelsen i USA, Nobelpristagaren Malala Yousafzai som sköts av talibaner under sin kamp för flickor rĂ€tt till skolgĂ„ng i Pakistan. 

Men Ă€ven de svenska hjĂ€ltarna har förtjĂ€nat sin plats i historien. Raoul Wallenbergs skyddspass  rĂ€ddade mĂ„nga undan en sĂ€ker död i förintelsens Europa. Och i Sörmland hittar vi J.A Selander, chefredaktör pĂ„ Eskilstuna-Kuriren, en av fĂ„ utgivare som trotsade den statliga svenska censuren under andra vĂ€rldskriget och faktiskt beskrev nazismens och kommunismens fasor för sina lĂ€sare i och utanför Sveriges grĂ€ns. Eller för all del Sarah WĂ€gnert som gett namn Ă„t Lex Sarah. Hon agerade visselblĂ„sare om missförhĂ„llanden i Ă€ldrevĂ„rden. 

Men hjÀltar finns Àven i det lilla. Vi kÀnner nog alla den dÀr personen som ideellt stÀller upp varje ledig stund för den lokala idrottsföreningen, eller ynglingen som handlat Ät sina Àldre grannar under pandemin.

Vi behöver hjĂ€ltar, i stort och smĂ„tt, för att inspireras. Det Ă€r hjĂ€ltarna som visar att alla kan göra skillnad om man har modet, engagemanget och orkar stĂ„ upp för det man tror pĂ„. DĂ€rför har vi bestĂ€mt oss för att hylla dem. Vi vet att de finns dĂ€r ute. SĂ„ kĂ€nner du till nĂ„gon sörmlĂ€nning som pĂ„ nĂ„got sĂ€tt förtjĂ€nar att uppmĂ€rksammas för sin insats, nominera den personen nu! 

Mejla till:

lokalhjalte@kkuriren.se