En attraktiv arbetsgivare lockar legitimerade lärare

Debatt2024-04-07 10:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ny undersökning visar tyvärr att lärarbehörigheten fortsätter ligga på en alltför låg nivå i Katrineholms kommun. Lärare med legitimation i minst ett ämne utgör läsåret 22/23 (senaste tillgängliga statistik) 61,8 procent av lärarkåren. Med dessa siffror som ligger 9 procentenheter under landet i snitt, placerar sig Katrineholm på plats 241 av 290 kommuner. Än värre ser det ut i våra närmaste grannkommuner.

Läraryrket är ett av de viktigaste yrken som finns. Detta sagt på grundval av att alla medborgare i vårt land ska genomgå utbildning i en obligatorisk skola men också med anledning av att vi i samhället har behov av kompetens i en uppsjö av varianter som fås genom just skolgång. Det finns också en skollag som bl a reglerar elevers rättigheter till kvalitativ undervisning men även en arbetsmiljölag och en arbetstidslag som alla ska följas för att kunna skapa en attraktiv arbetsplats. 

Analogt med ovanstående är också våra skolresultat sviktande, 77,8 procent av eleverna var behöriga att söka ett yrkesprogram och 74,2 procent var behöriga för ett teoretiskt program våren 2023 (enligt Skolverket). Sjuktalen är dessutom allt för höga bland personalen. Särskilt höga är siffrorna bland de som undervisar de yngsta. Kunskapsbyggande är ingenting som startar vid 7-års ålder utan påbörjas direkt efter födelsen när barn är som mest mottagliga och fortsätter i förskolan.

Vad behöver göras för att det ska ske en förbättring? 

Tid för personalens återhämtning likväl som tid för för- och efterarbete är absoluta förutsättningar för en utveckling av verksamheten. Det duger alltså inte att avfolka en redan avskalad verksamhet på personal så att fler och fler arbetsuppgifter hamnar på de kvarvarande. Sveriges Lärare anser att kommunen behöver se till att behöriga, rutinerade lärare som utgör skolans viktigaste resurs blir kvar i kommunen får en god löneutveckling under hela karriären, från början till slut. 

Kommunen måste göra sig attraktiv genom att ha en god arbetsmiljö för alla och ge elever i behov av stöd vad de behöver. Kvalitativ utbildning är en investering för framtiden som skyddar mot att hamna fel i samhället. Det här är en fråga för hela samhället och vår demokrati.

Bo Sundahl
Sveriges Lärare i Katrineholm