Bostaden är en mänsklig rättighet

Ställ högre krav på de som köper fastigheter - stoppa spekulationer och lyxrenoveringar där de som bor inte har råd att bo kvar, skriver Rue Lindkvist och Ida Midnattssol, Vänsterpartiet.

Ställ högre krav på de som köper fastigheter - stoppa spekulationer och lyxrenoveringar där de som bor inte har råd att bo kvar, skriver Rue Lindkvist och Ida Midnattssol, Vänsterpartiet.

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2021-06-01 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag är hyresvärdarna skyldiga att förhandla fram hyran med Hyresgästföreningen och bruksvärdessystemet gör att hyran blir likartad för likvärdiga lägenheter. Men nu är regeringen beredd att skrota detta demokratiska system till förmån för marknadshyror. 

Det påstås att marknadshyror i nyproduktion skulle sätta fart på bostadsbyggandet av hyresrätter, men för det finns inga belägg. Resultatet kan bli det motsatta då ett litet lägenhetsbestånd och en stor efterfrågan pressar upp priserna på hyran, vilket ligger i hyresvärdarnas intresse. 

Bostadsbristens konsekvenser innebär ett segregerat samhälle, där fattiga tvingas bo trångt. Det är svårt att utvecklas till en autonom och fri människa när du som barn inte kan göra dina läxor i lugn och ro, när du inte kan bjuda hem vänner, när du som ung vuxen måste bo kvar med dina föräldrar och när du vid en separation tvingas stanna i ett hem där du kanske är otrygg. Under pandemin har vi dessutom sett att trångboddheten ökat smittspridningen.

En bostad borde ses som en social rättighet för alla och inte lämnas till marknadskrafterna.
Bostaden ska vara en del av välfärden på samma sätt som skola, vård och omsorg. 

Vi i Vänsterpartiet har en politik för detta.

Ta tillbaka det statliga ansvaret, upprätta en regional byggplan och ge kommunerna ekonomiskt stöd för byggandet. Vägrar kommuner bygga - utfärda sanktioner. Värna allmännyttan!

Ställ högre krav på de som köper fastigheter - stoppa spekulationer och lyxrenoveringar där de som bor inte har råd att bo kvar.