LĂ„t den samiska kulturen blomstra

Nicklas Adamsson, gruppledare för Miljöpartiet i Katrineholm

Nicklas Adamsson, gruppledare för Miljöpartiet i Katrineholm

Foto: Alice Staaf

InsÀndare2024-02-05 15:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Grunden för det samiska samhĂ€llslivet – marken, skogen och fjĂ€llet – utsĂ€tts för allvarliga pĂ„frestningar. SĂ„ har det varit historiskt, sĂ„ Ă€r det Ă€n idag.

Det rÀcker med en titt i vÄra statliga arkiv dÀr allt finns bevarat. PÄ 1600-talet började staten göra ansprÄk pÄ Såpmi, de övergrepp som begÄtts sedan dess har handlat om rasbiologiska undersökningar och folkfördrivningar. Urfolket samerna har historiskts utsatts för strukturell rasism och diskriminering, och det fÄr konsekvenser Àn idag. Samernas rÀttigheter ifrÄgasÀtts kontinuerligt och stÀlls mot intressen frÄn gruvindustrin och turismen. Men: en omstÀllning som kallas grön kan inte krÀnka urfolksrÀtt.

Till samernas nationaldag den 6 februari vill Miljöpartiet lyfta fram tre viktiga frÄgor:

  • Sanningskommissionen för det samiska folket mĂ„ste ge upprĂ€ttelse till samerna för de övergrepp som den svenska staten har utsatt dem för.
  • Sverige mĂ„ste ratificera ILO:s konvention 169 om urfolk och stamfolk – en konvention som Ă€nnu inte har erkĂ€nts i Sverige trots att den togs fram redan 1989.
  • RĂ€tten till mark och vatten för samiska intressen mĂ„ste sĂ€kras och stĂ€rkas. Det behövs en utredning om hur det samiska folket kan ges större inflytande över hur naturresurser fĂ„r nyttjas i SĂĄpmi. 

Det behövs ett parlamentariskt samarbete mellan riksdagen och Sametinget för en samepolitisk fÀrdplan med tydliga politiska inriktningar för att förbÀttra samernas position i samhÀllet. Vi vill fira samernas nationaldag med förvissning om att den samiska kulturen ges förutsÀttningar att blomstra i generationer framÄt.

Amanda Lind, riksdagsledamot och talesperson nationella minoriteter (MP)

Nicklas Adamsson, gruppledare, (MP) katrineholm

Amanda Lind riksdagsledamot och talesperson nationella minoriteter (MP)
Amanda Lind riksdagsledamot och talesperson nationella minoriteter (MP)