FÀrre vildsvin Àr bÀttre för trafik och lantbruk

Ett gÀng med vildsvin. De kan böka sönder mycket Äkermark om de fÄr chansen.

Ett gÀng med vildsvin. De kan böka sönder mycket Äkermark om de fÄr chansen.

Foto: Wildmedia

Ledare2024-02-23 19:03
Detta Àr en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion Àr oberoende liberal.

NÀr bil möter djur kan skadorna bli stort. SÀrskilt nÀr det handlar om stora varelser.

I Nationella ViltolycksrĂ„dets statistik över viltolyckor kan man lĂ€sa ut att 3 655 djur blev pĂ„körda i lĂ€net under 2023. Året innan rörde det sig om sisĂ„dĂ€r 250 fĂ€rre djur. Detta gĂ€ller siffror bĂ„de för vĂ€g och rĂ€ls. Omkring en tiondel av viltolyckorna sker pĂ„ jĂ€rnvĂ€gen.

Antalet viltolyckor varierar mellan Ă„ren. Det Ă€r fullt naturligt. Men den lĂ„ngsiktiga trenden Ă€r tydlig: Fler djur blir pĂ„körda i Sverige, och i Sörmland. Och utvecklingen har pĂ„gĂ„tt ett tag. 2015 handlade det inte ens om 2 000 pĂ„körda vilda djur i lĂ€net.

Flest viltolyckor i lĂ€net förra Ă„ret intrĂ€ffade i Nyköping – 763 stycken. I Eskilstuna var det 681 och i StrĂ€ngnĂ€s 499. I Katrineholm och Flen var det 512 respektive 440. I samtliga kommuner Ă€r det frĂ€mst rĂ„djur som blir pĂ„körda. Av VingĂ„kers 306 viltolyckor var dock över hĂ€lften med dovhjortar.

Vad tar politiker och myndigheter med sig av den hÀr sortens uppgifter? De behöver hitta lösningar pÄ hur riskerna för viltolyckor krymps. ViltstÀngsel kan sÀttas upp. Men det kan störa djurens naturliga vandringsmönster alldeles för mycket Och dessutom: Staketet tar slut nÄgonstans. DÄ kvarstÄr riskerna att djuren fastnar pÄ fel sida stÀngslet och blir en trafikfara.

Varningssystem och skyltning pĂ„ platser dĂ€r djur ofta vandrar kan fungera för att göra bilförare uppmĂ€rksamma pĂ„ lĂ€get. Men mycket handlar ocksĂ„ om huruvida bilförarna hĂ„ller ögonen pĂ„ vĂ€gen eller mobilen. 

Men vilda djur Ă€r inte bara till besvĂ€r pĂ„ vĂ€garna. De kan ocksĂ„ göra stor ekonomisk skada i lantbruket. Vildsvin som bökar i Ă„kermark och klövvilt av olika sort som Ă€ter upp grödor. Sedan 2014 har sĂ„dana skador dubblerats (SCB 2021). Viltskadorna pĂ„ spannmĂ„l varierar stort över landet. Beroende pĂ„ vilken gröda det rör sig om Ă€r det mellan 1,2 och 6,7 procent av skörden som förstörs. Vissa lantbrukare drabbas inte alls, andra kan förlora halva skörden – eller mer. Samtidigt ska Sveriges livsmedelsförsörjning öka – det Ă€r stora delar av svensk politik överens om.

DĂ€rför kan inte viltstammarna tillĂ„tas vĂ€xa sig hur stora som helst. Fler hjortar och vildsvin innebĂ€r vĂ€xande viltskador. 

PÄ sÄ vis kan ansvarstagande viltvÄrd gynna nÀringsliv, trafiksÀkerhet och livsmedelsförsörjning.

SĂ€rskilt vildsvinet bör angripas. Vildsvinet försvann frĂ„n svenska skogar helt under 1700-talet men Ă€r i dag tillbaka i mycket stora antal. Till exempel Ă€r grisarna hĂ€r sisĂ„dĂ€r hundra gĂ„nger fler Ă€n vad de Ă€r i Finland. Och trots den ökande avskjutningen i Sverige vĂ€xer antalet Ă„rligen. 

Det Ă€r uppenbart att fler grisar behöver skjutas i ett högre tempo. Ännu tydligare blir det sett till den afrikanska svinpesten som upptĂ€ckts i Fagersta – ett stenkast frĂ„n Sörmland. Varför inte skjuta av sĂ„ mĂ„nga att lĂ€net kan bli en nĂ€rmast pestsĂ€ker zon? Inte minst för att skydda lantbrukets svin frĂ„n smittan. Kommer sjukdomen in i en svinbesĂ€ttning skulle branschen skadas mycket hĂ„rt.

Detta Àr ett allmÀnintresse som inte fÄr förminskas. En del jÀgarintressen behöver stÄ tillbaka. Bland annat kan hÄrdare reglering och utfasning av viss utfodring av vilt behövas.