Sprid inte extrem dynga och hatisk propaganda

Unga killar radikaliseras inte sÀllan pÄ nÀtet av högerextrem och vÄldsam propaganda.

Unga killar radikaliseras inte sÀllan pÄ nÀtet av högerextrem och vÄldsam propaganda.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2024-02-20 18:56
Detta Àr en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion Àr oberoende liberal.

Terrorhoten mot Sverige bestÄr. Det konstaterade Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) förra veckan i sin helÄrsbedömning för 2024.

I augusti förra Äret höjdes terrorhotnivÄn i Sverige frÄn en trea till en fyra, pÄ en femgradig skala. Det betyder att lÀget förvÀrrades frÄn "förhöjt hot" till "högt hot". SÄ hÀr högt har nivÄn inte legat pÄ sedan november 2015 och mars 2015.

Men sÄdana bedömningar Àr inte huggen i sten. LÀget kan snabbt förÀndras. Medarbetarna frÄn SÀkerhetspolisen (SÀpo), MilitÀra underrÀttelse- och sÀkerhetstjÀnsten (Must) och Försvarets radioanstalt (FRA) som utgör NCT har örat mot marken. Och den skakar mycket. Det globala sÀkerhetslÀget Àr lÄngt ifrÄn stabilt. Rysslands brutala krig mot Ukraina och terrororganisationen Hamas attack mot Israel och det pÄföljande kriget skördar inte bara liv utan har satt mycket ur balans.

Detta har konsekvenser ocksĂ„ för hur vĂ„ldsamma extremister agerar och beter sig pĂ„ olika hĂ„ll i vĂ€rlden, Ă€ven i Sverige. SmĂ€llar i en del av vĂ€rlden skakar inte bara internationell storpolitik utan vĂ€cker ocksĂ„ personer och grupper som med vĂ„ld vill angripa mĂ€nniskor för sin tro, livsĂ„skĂ„dning, politisk övertygelse, sexuell lĂ€ggning, hudfĂ€rg eller nationell och etnisk bakgrund. 

Enligt NCT kommer de frĂ€msta terrorhoten mot Sverige frĂ„n vĂ„ldsbejakande islamister och högerextremister, ofta frĂ„n individer eller mindre grupper som upplever sig manade att agera med vĂ„ld. Av förra Ă„rets 14 terrorattentat i vĂ€stvĂ€rlden stod dessa idĂ©strömningar för samtliga. Fem av förra Ă„rets attentat i vĂ€stvĂ€rlden stod högerextremister för – och utgör fortfarande ett vĂ€sentligt hot. Nio genomfördes av vĂ„ldsbejakande islamister och en majoritet av dem genomfördes efter att kriget mellan Israel och Hamas inleddes. 

Den hotbild som vÀxte fram mot Sverige frÄn vÄldsbejakande islamister efter koranbrÀnningarna under förra Äret höjde terrornivÄn frÄn en trea till en fyra i augusti. Desinformation och propaganda om att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn puttrar fortsatt pÄ i bakgrunden, och undergrÀver orÀttfÀrdigt förtroendet för bland annat socialtjÀnsten. Terrormorden pÄ tvÄ svenskar i Belgien i oktober förstÀrker ocksÄ hotbilden mot Sverige och landets medborgare.

Allt yngre terroraktörer Àr en vÀxande trend i Sverige och i övriga vÀrlden. De senaste Ären har det varit flera genomförda och avvÀrjda skolattacker och andra terrorangrepp med yngre aktörer ocksÄ i vÄr del av vÀrlden. Det Àr ofta frÄgan om tonÄrskillar som radikaliserats pÄ nÀtet av vÄldsbejakande och högerextremistiskt idégods dÀr hatet riktas mot kvinnor och minoriteter. HÄrdföra islamistorganisationer har Àven rekryterat unga genom datorspel. Men det Àr Àven andra, vuxna, som pÄ nÀtplattformar lockas av vÄldsideologierna och dess estetik. Inte sÀllan förstÀrks dessa förestÀllningar av avancerade algoritmer som drar dem djupare och djupare ut i de digitala extremistiska konspirationsteoretiska trÀskmarkerna.

För att motverka den hĂ€r sortens extremism behövs det att mĂ„nga drar Ă„t samma hĂ„ll. NĂ€rvarande förĂ€ldrar och föreningslivets betydelse ska dĂ„ inte underskattas. Men det handlar ocksĂ„ om hur vi alla agerar, inte minst pĂ„ nĂ€tet. Gör din plikt – sprid inte radikal dynga och hatisk propaganda pĂ„ nĂ€tet.