MotstÄndet mot invandring undergrÀver jobbpolitiken

Migrationsministern Maria Malmer Stenergard (M) vill helst inte prata om konsekvenserna om förslaget att skrota alla permanenta uppehÄllstillstÄnd.

Migrationsministern Maria Malmer Stenergard (M) vill helst inte prata om konsekvenserna om förslaget att skrota alla permanenta uppehÄllstillstÄnd.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2022-12-07 20:19
Detta Àr en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion Àr oberoende liberal.

Minskad invandring, det Àr regeringens uttalade mÄl. Och migrationsministern Maria Malmer Stenergard (M) Àr redo att göra allt som krÀvs för att det ska bli verklighet. Det kunde man lÀsa om i Dagens Nyheter pÄ onsdagen.

Ambitionen Àr inte förvÄnande. Moderaterna har inte varit ensamma att helt styra om det migrationspolitiska samtalet. Men det underlÀttar inte att regeringen baksÀtesstyrs av Sverigedemokraterna.

Migrationsministern vill inte att Sverige ska bevilja fler nya permanenta uppehĂ„llstillstĂ„nd. Varje nytt uppehĂ„llstillstĂ„nd ska alltsĂ„ vara tillfĂ€lligt. Det Ă€r en reform som saknar tydligt syfte. Vilka problem ska det lösa? Snarare skulle det leda till onödig pappersexercis för flyktingar vars skyddsbehov Ă€r oförĂ€ndrat och fördyrande administration för myndigheterna. 

TillfÀlliga uppehÄllstillstÄnd kan Àven ha en dÀmpande effekt pÄ studiemotivationen. De som vill vidareutbilda sig för en svensk arbetsmarknad kanske avstÄr det nÀr deras framtidsutsikter i Sverige kan skrotas vid varje ny prövning av uppehÄllstillstÄnd.

Än vĂ€rre Ă€r det att regeringen vill gĂ„ Ă€nnu lĂ€ngre Ă€n sĂ„. Den vill helst dra tillbaka alla redan beviljade permanenta uppehĂ„llstillstĂ„nd. Det vore mycket tragiskt. MĂ€nniskor som befunnits sig i landet i kanske Ă„rtionden, eller nĂ€stan hela sina liv, kan hamna i en radikalt förĂ€ndrad och osĂ€ker situation.

Dessa konsekvenser vill migrationsministern helst inte prata om. Hon hĂ€nvisar till att de som förlorar ett permanent uppehĂ„llstillstĂ„nd kan ansöka om att bli medborgare, i alla fall om man Ă€r skötsam, har ett jobb och lĂ€r sig sprĂ„ket. Men statsrĂ„det passar Ă€ndĂ„ pĂ„ att ifrĂ„gasĂ€tta varför dessa mĂ€nniskor inte Ă€nnu blivit medborgare – om man levt hĂ€r lĂ€nge och Ă€r vĂ€letablerad i övrigt. Vad hindrar dem, verkar hon undra.

Ja, lagbegrÀnsningarna för vem som beviljas medborgarskap Àr en sak. Och Àven dessa vill regeringen skÀrpa ytterligare. Och Àr sÄdana regler vÀldigt strikta, eller snÄla, ja dÄ blir det mÄnga som inte blir medborgare. LÄnga handlÀggningstider försenar ocksÄ Ànnu fler. Men det handlar ocksÄ i grunden om att mÀnniskor mÄste fÄ vÀlja huruvida de vill ansöka om att bli medborgare i sitt nya hemland, eller inte. SÄdant bör man ha respekt för.

Sedan har vi pĂ„stĂ„endet om att Sverige skulle ha misslyckats med integrationen. Migrationsministern verkar anse att fĂ€rre invandrare till Sverige, underförstĂ„tt flyktingar, förbĂ€ttrar etableringen för andra som redan Ă€r hĂ€r. Hur dessa samband hĂ€nger ihop har inte hon, eller nĂ„gon politiker innan henne, kunnat förklara. Att utlandsfödda och flyktingar – oavsett nationalitet – förbĂ€ttrat sin stĂ€llning pĂ„ arbetsmarknaden sedan slutet pĂ„ 1990-talet, samtidigt som flyktinginvandringen bĂ„de ökat och minskat, Ă€r hon och mĂ„nga ointresserade av. Inte heller att fler kommer snabbare i jobb i dag Ă€n för ett par Ă„rtionden sedan.

Visst kan man ha en diskussion om att motivera till jobb. En del mĂ€nniskor som tagit sig till Sverige kommer frĂ„n lĂ€nder med hemmafruideal som lĂ„ser kvinnor till hemmet. I stĂ€llet borde dem motiveras till utbildning och jobb. Men den typen av morötter undergrĂ€ver regeringen med sin egen politik.