Katrineholm skulle vara mycket mindre utan invandring

Från kommunhuset på Gröna kulle har det varit hårda tongångar mot invandring. Detta trots att det behövs fler invånare om Katrineholm ska växa.

Från kommunhuset på Gröna kulle har det varit hårda tongångar mot invandring. Detta trots att det behövs fler invånare om Katrineholm ska växa.

Foto: Anton Swärdhagen

Ledare2023-05-31 19:57
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Allt färre bor i vår del av Sörmland. Det visade det senaste kvartalets befolkningssiffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Katrineholm tappar sammanlagt 98 invånare. Befolkningen ligger nu på 34 506 personer. Vingåker har de senaste månaderna krympt med ytterligare 27 invånare. Numera bor det 8 954 personer i kommunen. Flen fortsätter den befolkningsminskning som pågått sedan toppåret 2017. Då närmade sig kommunen 17 000 invånare för att sedan återigen sjunka i antal. Nu har Flen förlorat ytterligare 65 invånare och är till antalet 15 993.

Politikerna bör inte blindstirra på den här sortens enskilda mätpunkter. Risken är att man då missar helheten för alla detaljer. Dessutom ska man vara försiktig med att dra långtgående slutsatser på enstaka kvartal. Enskildheter kan slå hårt mot befolkningssiffrorna ett kvartal, men återhämta sig i slutet på året. Även det motsatta kan ske. Vingåker ökade med en invånare under första kvartalet förra året, men slutade på minus 82 på hela 2022. 

Men det är en påminnelse till politiker och andra betydande personer i lokalsamhällena. Människor bor inte kvar på en ort bara av ren vana. Det kräver verkliga ansträngningar, inte bara från politiken, men också från civilsamhälle och näringsliv att hålla en kommun attraktiv.

Vingåker och Flen är numera vana vid nedgångarna. Katrineholm har också smärtsamma minnen av befolkningsnedgångar. Men kommunen har i nästan två årtionden vuxit nästan årligen. Att befolkningssiffrorna nu lyser rött måste skava särskilt för den politiska majoriteten i Katrineholm (S och M). Den har i egna och skattefinansierade kommunala kanaler basunerat ut kommunens tillväxt och slagit sig själv för bröstet. När plus nu bytts mot minus två år i rad, och riskerar att gå mot ett tredje, behöver självbilden justeras. Även en del insikter måste komma på plats.

Först: Ett platsvarumärke kommer inte vända den utvecklingen. Sedan: Utan invandringen krymper många svenska kommuner, däribland Katrineholm. Det invandringsmotstånd som uttryckts i den politiska majoriteten under många år har förvisso tonats ned, men finns ännu kvar. Detta trots att invandringen hållit kommunens befolkningssiffror under armarna under lång tid. Ja, det stämmer att det minskade barnafödandet spelar roll, som det står på på kommunens hemsida. Men det går inte att ignorera att Katrineholms befolkningsiffror hade varit minus mycket tidigare utan invandring. Till bilden hör att också invandrare bildar familj. Konstigare än så är det inte.

Partier i lokalpolitik, men också på riksplan, som har gjort sin maktkalkyl utifrån bilden att invandrarmotstånd säljer måste tänka om. Man slår närmast knut på sig själv för att säga stopp till invandring, och då särskilt flyktingar. Politikens svar behöver vara ett helt annat. Det bör vara välkomnande och möjliggörande. Fokus måste ligga på skolan och jobben. Inte att tjafsa om vilka som ska flytta vart.

Näringslivet behöver mer personal i en mängd yrkeskategorier. En befolkning som lever längre, med ökade medicinska behov, kommer att kräva mycket personal inom äldreomsorgen. Var ska man hitta människorna som ska utföra dessa uppgifter och klara av sina uppdrag om invandringen fortsätter strypas? 

Det viktigaste att ge människor skydd från krig, förtryck och förföljelse. Men utan nya invånare, även från utlandet, kommer kvalitet och förmåga i kommunernas äldreomsorg undergrävas. Det är en insikt fler behöver komma till.