Varför har Vingåker inte kommit längre med Viadidakt?

Splittringen av Viadidakt pågår. I Katrineholm är processen kommit längre. I Vingåker ligger man knappt i startgroparna.

Splittringen av Viadidakt pågår. I Katrineholm är processen kommit längre. I Vingåker ligger man knappt i startgroparna.

Foto: Andreas Johansson-Lindhe/Alice Staaf

Ledare2024-04-25 18:53
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

För lite mer än 22 år sedan bildades Viadidakt. Men när klockorna för nästa år klämtar når detta samarbete kring vuxenutbildning, integration och arbetsmarknad sitt slut. Hur långt gångna är kommunerna i Vingåker och Katrineholm i avvecklingen av den gemensamma nämnden och förvaltningen?

I Katrineholm har det gått snabbt framåt. Men inte utan stök och debatt. Det var i denna del av Sörmland avvecklingen aviserades först. S och M gjorde i september 2022 klart att Viadidaktsamarbetet med Vingåker skulle upphöra, som en del i att de fortsatte att styra tillsammans. Hur och varför blev då inte klart. Men sagt blev gjort. Avtalet med Vingåker avslutades. Efter sisådär ett halvår fattade kommunfullmäktige beslut om både ny förvaltning och ny nämnd. Nu blir det inte riktigt så. Det blir en egen nämnd – men kommundirektör Sari Eriksson gick på tvärs med fullmäktigebeslutet gällande Viadidaktförvaltningen. Den ska nu slås ihop med Bildningsförvaltningen.

Men där det nu är nästan packat och klart i Katrineholm rör det sig långsamt framåt i Vingåker. Först i juni i år ska förslag om ny organisation för vuxenutbildning, integration och arbetsmarknadsåtgärder läggas fram. De förslag som läggs fram bör granskas noggrant. Troligtvis lär vi se en ordning där kommunen köper in många tjänster från annat håll. För att ta hela lasset på egen hand lär bli svårt för en kommun av Vingåkers storlek. Därför var Viadidakt en förhållandevis smart form. Tillsammans blir kommuner starkare, och kan leverera fler vägar till utbildning och jobb.

Dock är det tajt om tid. Avtalet med Katrineholm upphör vi årsskiftet. Och när förslaget läggs fram, inte genomförs, är det ett halvår till målgång. Hur kommer det sig att kommunen inte kommit längre? Vingåker är förvisso mindre än Katrineholm. Mycket av Viadidakts verksamhet sköts i eller från Katrineholm. Dessutom var det ju Katrineholm som sade upp avtalet, inte Vingåker. Allt detta innebär en viss uppförsbacke.

Samtidigt så har Vingåker haft ett och ett halvt år på sig att formulera tydliga alternativ. Och det politiska styret är nu halvvägs in i mandatperioden. Kommunen, och politiken, har nu ett tungt jobb framöver. Omorganisationen kommer inte att vara smärt- eller problemfri. Hur ska kommunen kunna leverera vuxenutbildning och arbetsmarknadsfunktioner utan att enskilda drabbas? Särskilt svårt blir det om kommunbudgeten inte får spräckas. Även om beslut skulle fattas i juni så behöver arbetet ske i en väldig fart – och det även under sommarmånaderna när mycket ofta står i stiltje. Det kan bli en hetsig höst i Vingåker.

Och helt oförberedda kan politik och förvaltning i Vingåker dock inte ha varit. Bland annat har Centerpartiet, som sitter i styret, länge varit drivande i att bryta samarbetet med Katrineholm. Dels av goda skäl – mycket av Viadidakts verksamhet har inte varit förlagd i Vingåker. Kanske borde denna kritik ha hörsammats bättre i Katrineholm. Då hade situationen kanske varit annorlunda. Viadidakt hade nu kunnat växa till att också bjuda in Flen – istället för att avslutas vid årsskiftet.