Björn fick åka hem från sjukhus utan vårdplan

Vingåkersbon Björn Widéen skickade hem från sjukhuset där han vårdats för covid-19. Enligt anhöriga gjordes ingen vårdplanering – trots att han är för sjuk för att klara sig själv.

Coronasmittade Björn från Vingåker skickades hem från sjukhuset utan vårdplan - trots att han inte klarar sig själv.

Coronasmittade Björn från Vingåker skickades hem från sjukhuset utan vårdplan - trots att han inte klarar sig själv.

Foto: Privat

Vingåkers kommun2020-04-02 21:17

Björn Widéen från Vingåker är sjuk i covid-19 och har varit inlagd på Nyköpings lasarett för respiratorvård – något som SVT Sörmland var först med att berätta. 

I lördags hade han klarat sig utan respirator i två dygn men var fortfarande medtagen och hade svårt att stödja på benen. 

– Då sa de bara att han skulle åka hem. De frågade ingenting om han klarade sig själv hemma, berättar styvdottern Pia Karlsson. 

Hon tog kontakt med sjukhuset för att fråga hur han skulle kunna få hjälp hemma. 

– Men de sa bara att vi får lösa det själva, berättar hon. 

Björn kände sig själv inte frisk nog att åka hem. Hemma fanns dessutom hustrun som är lungsjuk och riskerade att smittas. Men han fördes ändå hem med ambulans på lördagen. 

– Ambulanspersonalen skakade bara på huvudet, för han höll på att ramla när han skulle ta sig in i bostaden, berättar Pia. 

Hustrun har nu själv fått coronasymptom och mår inte alls bra. Hon är orolig både för makens hälsa och för vad som ska hända om hon själv också blir sängliggande.

– När han kom hem ringde hon och sa att hon höll på att bryta ihop och ville bara kräkas. Hon förstod inte hur hon skulle orka ta hand om allt, berättar Pia, som själv har en sjukdomsbild som gör att hon tillhör riskgruppen och därför inte vågar komma och hjälpa till. 

Sedan Björn kom hem har Pia på olika sätt försökt ordna hjälp för föräldrarna. 

– Vi har ringt 1177, men de säger att när sjukhuset har skrivit ut honom anses han vara färdigbehandlad och då kan han inte få komma tillbaka in igen, berättar hon. 

Hon har också försökt ordna hjälp via hemtjänsten.  

– Men de sa att de inte kunde hjälpa till, eftersom båda är smittade med corona, berättar hon. 

Nu försöker Björn och hans hustru ta sig igenom dagarna, så gott det går. Han är sängliggande och behöver hjälp att ta sig till toaletten. Dusch får vänta, eftersom varken han eller hustrun orkar. 

Hustrun saknar också medicinska råd om hur hon ska hjälpa Björn att kunna andas lättare, och hur han ska bli av med slemmet som samlar sig i bröstet när han ligger ner. 

– Men sjukhuset har inte ringt och frågat hur han mår och hur han klarar sig hemma. Hemtjänsten har inte hört av sig igen och undrat hur det är, säger Pia. 

– Så här får det inte gå till. Och man blir rädd för vad som ska komma när läget blir ännu värre i vården, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!