177 ekipage hade anmält sig till tävlingen, som årligen arrangeras av Flens Brukshundklubb och är inne på sitt sjätte år. Cupen, som körs i fyra olika klasser uppdelade efter svårighetsgrad, drog i gång på lördagsmorgonen.

Efter banvandringar i respektive klasser var det dags för lydnadstävlingarna, där deltagarna tävlade mot varandra i olika moment som inkallning, hinder, dirigering och apportering.

– Lydnad är en väldigt utmanande gren för hundar. Det krävs hög koncentration samtidigt som det är fullt ös, men det är verkligen jätteroligt, säger Anja Skog, vice ordförande i Flens Brukshundklubb och tävlingsanvarig.

Artikelbild

| Goldenretivern Doris följer noga matte Raisas instruktioner.

Flera ekipage hade tagit sig till Flen från olika platser i landet och trots den varma helgen verkade de flesta vara nöjda. Några av hundarna fick duscha tassarna för att kyla ner sig medan de som inte var speciellt förtjusta i vatten satt i skuggan och väntade på att det skulle bli deras tur.

Då tävlingen höll på hela helgen valde många deltagare att sova kvar över natten. Gräsytorna runt klubbhuset var fyllda med husvagnar, husbilar och tält.

På lördagskvällen dukades det upp för fest. Många av klubbens medlemmar hade med sig något slags mat och det bjöds på en stor buffé.

– Gemenskapen är väldigt viktig för oss. Festen på lördagskvällen är väldigt populär och uppskattas av många, förklarar Skog.

Artikelbild

| Carolin Nilsson vann i klassen startklass med hunden Qvarten.

För att inkludera alla så har det sedan start funnits en skämttävling på Violcupen. Den är öppen för alla som har en hund och tävlingsmomenten är lite mer skämtsamma. Exempelvis var ett av momenten att hundägaren skulle gå med sin hund bredvid sig samtidigt som man gick förbi en leverpastejsmacka.

– Vår tanke är att det inte ska vara en fördel om du har en tränad lydnadshund eller inte, det är svårt för alla hundar att låta bli en leverpastejsmacka, säger Annika Wijktröm med ett skratt.

– Poängen är att alla ska känna sig välkomna och ha roligt, fortsätter hon.

Gemenskapen på Violcupen går inte att ta miste om. Deltagarna hejar på varandra och det är glada miner överallt. Raisa Wranning och hennes har tillsammans med deras hundar kommit från Norrtälje för att tävla.

– Vi har åkt hit för att vi hört så gott om Violcupen. Det har verkligen levt upp till våra förväntningar, allt är suveränt. Det roligaste är att träffa människor med samma intresse som en själv, och att folk blir glada för varandra istället för att ha en dryg attityd bara för man är motståndare, säger hon.