Fotbollen är på väg att resa sig i Flen

Det har gått drygt två år sedan Flens IF-Södra drog sig ur herrarnas division 4. Nu kan laget vara på väg att återuppstå – ännu en gång.

Nästa säsong kan det bli seriespel för Flens IF-Södras herrlag igen.

Nästa säsong kan det bli seriespel för Flens IF-Södras herrlag igen.

Foto: David Gagnert Dalgren.

Flens kommun2019-12-02 20:12

Flens IF var en ynka poäng från att knipa den allsvenska kvalplatsen, hemmamatcherna lockade tusentals åskådare och de gulsvarta spelade jämnt mot storlaget Chelsea på Hammarvallen. Det är 38 år sedan Flens fotbollsherrar knackade på dörren till fotbollens finrum, mycket har hänt sedan dess. Seniorlaget på herrsidan har dragit sig ur seriespel, rest sig för att sedan falla på nytt. Nu kan laget stå inför ännu en ny vår.

– Flens kommuns huvudort ska ha ett seniorlag, så ser vi på det, säger Robin Pettersson.

34-åringen har varit med om Flens båda resor. Det var för åtta år sedan som det första dråpslaget kom. Efter att ha klättrat från sjuan till fyran drog sig Flens IF-Södra ur division 4 trots en respektabel åttondeplats. Bristande spelarunderlag var motiveringen. Föreningen började om i division 7 och inledde omgående resan upp i seriesystemet. Fem år tog det, till 2016, sedan var Flen tillbaka i division 4. Året efter klarade klubben nytt kontrakt efter en imponerande avslutning, fler hela säsonger i fyran blev det dock inte. Efter en handfull matcher säsongen 2017 drog sig laget ur seriespelet, återigen på grund av spelarbrist. 

Tankarna om att väcka liv i seniorlaget har funnits där sedan dess hos Robin Pettersson. För ett år sedan såddes ett frö när han och den forne tränaren Thomas Marosfalvi började diskutera fotboll över en middag. 

– Jag frågade om han skulle vilja ställa upp och träna om jag fixade ihop 25 killar. Sedan har det vuxit allt eftersom, säger Robin Pettersson.

I höstas genomfördes ett antal träningar på konstgräset vid Hammarvallen. Som flest kom 23 man, däribland sju-åtta spelare som var med under lagets senaste sejour i fyran. I vinter har inomhusträningar tagit vid och ett beslut om eventuellt seriespel kommande säsong närmar sig.

– I februari tar vi beslutet, vi ska vara minst 25 man annars blir det inget, säger Robin Pettersson.

Målsättningen är att ett spelarråd tillsammans med Thomas Marosfalvi ska sköta laget. Robin Pettersson tror sig veta vad som krävs för att laget, om det kommer till spel, inte ska tvingas dra sig ur seriespel ännu en gång: Låga ambitioner.

– Målsättningen är att ha ett seniorlag som har roligt och är en stark grupp. Jag tror att det är viktigt för ungdomarna att ha något att sträva emot, säger Robin Pettersson.

Robin Pettersson under en match i Flenströjan. Nu har han tagit initaitivet till att dra igång herrverksamheten igen.
Robin Pettersson under en match i Flenströjan. Nu har han tagit initaitivet till att dra igång herrverksamheten igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!