Snart är det åter dags att tända majbålen och sjunga ut vintern. I Flens kommun firas den uråldriga traditionen årligen på flera platser. I Malmköping satsar Malmabygdens byaråd, i samarbete med lokala föreningar, för andra året i rad på ett stort valborgsfirande med ett tvådagarstivoli och Sörmlands kanske största brasa på Heden.

–Tivolit, som fanns förra året också, kommer även i år och öppnar redan på måndagen, säger Jack Rydberg, ordförande i Malmabygdens byaråd.

På tisdagen inleds det traditionella Valborgsfirandet med samling vid Minnesstenen utanför Stadshuset i Malmköping, där Catharina Olsson håller vårtal och Malmakören sjunger in våren.

Artikelbild

| Yvonne Udenius, ordförande, Flens hembygdsförening.

–Därifrån blir det fackeltåg till valborgsmässoelden på Heden. Brasan tänds runt klockan 21 och det blir en stor brasa. Vi kallar den för Sörmlands största, det fick vi veta att den var i fjol, säger Jack Rydberg, som hoppas på tusentals besökare.

–Förra året hade vi 3500 besökare. Med detta väder hoppas vi på ytterligare några stycken.

Räddningstjänsten från Sparreholm bidrar med en stor tankbil, som kommer att finnas på plats ifall att det skulle börja brinna.

–Vi hoppas att det inte blir eldningsförbud, det är det största hotet vi har. Men vi är väl förberedda med vatten och mobila enheter ifall att det skulle bli något.

Artikelbild

Även i Thuleparken i Flen blir det ett stort och traditionellt firande, som arrangeras av Flens hembygdsförening. Yvonne Udenius, som är ordförande för föreningen, har firat Valborgsmässoafton på samma plats i drygt 75 år.

–Det firades vid parken förr också. När jag var barn eldade man en tjärtunna och så gick man från Thuleparken ner till folkparken som alltid öppnade samma dag med ett stort fyrverkeri, dans och andra aktiviteter, säger hon.

I år inleds firandet i Thuleparken med kaffeservering och hembakat bröd vid klockan 19.30. Brasan tänds vid 20.30, samtidigt som Eva Gustavsson från Orresta gård håller vårtal. Flens kyrkokör underhåller med vårsånger.

­­–Jag tycker det är härligt med Valborgsmässofirandet. Oavsett om det regnar så går man ut med sina vårkläder och även om man huttrar så känner man det inte, för man vet att det vår och sommar på gång.

–Thuleparken är en fantastisk plats att fira valborgsmässoafton på, säger Yvonne Udenius.