– Polisen kontaktade en jägare med ansvar för området som har kunskaper om rovdjur, för kontroll av djuret. Jägaren gjorde bedömningen att det handlar om en vargvalp, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson i region öst.

Enligt Björn Öberg kom en jägare till platsen och tittade på djuret och gjorde bedömningen att det rörde sig om en vargvalp. Olyckan inträffade tidigt på måndagsmorgonen på länsväg 885 i närheten av idrottsplatsen i Dunker. Larmet om ett påkört djur inkom till polisen vid sjutiden. Ingen person kom till skada. Däremot dog vargvalpen vid kollisionen.

– Djuret ska nu föras till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för analys, säger Björn Öberg.

Artikelbild

| I höjd med infarten till idrottplatsen i Dunker kördes en vargunge ihjäl på måndagsmorgonen.

Polisen kontaktade länsstyrelsen om det inträffade.

Att det rör sig varg i Sörmland är väl dokumenterat sedan flera år. Spår och observationer har främst säkrats i Sjundareviret, som numera kallas Sjunda 2, mellan Gnesta och Södertälje och i Ärlareviret, ett område mellan Eskilstuna, Flen, Strängnäs och Stjärnhov. När kuriren i början av förra året pratade med Johan Varenius, vilthandläggare på länsstyrelsen Sörmland, såg han tydliga tecken på att ett vargpar var på väg att göra trakterna kring Flen till sitt nya revir.

– Närvaron av varg är mycket mer frekvent nu, för tio år sedan var det betydligt ovanligare och en sensation med en vargobservation. Speciellt det sista året har det ökat markant, dels hybriderna och det här mellan Eskilstuna och Flen som vi kan ana är ett par som kan bilda ett hemområde eller revir, sa Johan Varenius då.

Efter det har har spår och spillning säkrats efter varg och i februari i år kunde Länsstyrelsen bekräfta, bland annat med hjälp av DNA, att det rör sig två vargar i dessa områden. Så sent som för en månad sedan inträffade vargangrepp två nätter i rad på en gård mellan Gnesta och Sparreholm. Totalt dödades då tre får.

Artikelbild

| Det har säkrats spår av varg på flera håll i Sörmland de senaste åren.

På Molstabergs säteri som ligger i Sjundareviret utanför Gnesta har problemet med varg som river får varit ett stor problem i flera år. Mellan midsommar och november 2015 dödades ett antal får av varg och i maj förra året dog ett 50-tal djur, och ett flertal skadades efter en vargattack.