Det rådde feststämning på Sagabiografen i Flen på torsdagseftermiddagen. Utanför hängde ballonger och inne stod det dukat för mingel med godis och cider. På en stor skärmvägg redovisades Flens dagfilmstudios historia - från starten för tio år sedan fram till i dag.

­–Det har bara gått uppåt, i dag har vi 110 medlemmar. Nu under jubileumsfirandet har vi också ett lotteri där två personer har chansen att vinna säsongkort till hösten, säger Britt-Louise Adamsson Larsson, som är ordförande i Flens dagfilmstudio och var med när föreningen bildades 2009.

Dagen till ära visades dokumentärfilmen Moa Martinson – Landsmodern, som handlar om proletärförfattaren Moa Martinsons liv. Regissören och filmaren Maj Wechselmann, som har gjort filmen, vid sidan av 56 andra filmer, var på plats för att berätta om filmen och sitt filmskapande för dagfilmstudions medlemmar.

Artikelbild

Kicki Von Wachenfeldt, Britt-Louise Adamsson Larsson, Solveig Wallén, Ingalill Sandberg Åhlund (f.d. ordförande) och Stem Uddin från Flens dagfilmstudio väntar in medlemmarna.

­–Just den här filmen har publiken visat stort intresse för. Moa var Sveriges första stora kvinnliga agitator och den första i Sverige som skrev om våldtäkt i hemmet och om fattigdom och slitiga liv, inte minst pigornas liv. Hon är oerhört viktig, säger Maj Wechselmann.

Flens dagfilmstudios första ordförande Ingalill Sandberg Åhlund, som numera bor i Nynäshamn, hade också tagit sig till Sagabiografen i Flen för att vara med på jubileumsfirandet.

­–Det var inte lätt att sitta i styrelsen, det är nästan som ett jobb, men ett roligt sådant, berättar hon.

Britt-Louise Adamsson Larsson nickar instämmande och tillägger:

Artikelbild

| Medlemmarna bjöds på cider och godis.

­–Man tar in önskemål om filmer från medlemmarna, men så måste man också se till att de inte kolliderar med andra visningar.

Sagabiografens maskinist Sandor Weiszhaupt och hustrun Agneta Weiszhaupt, som har tjänstgjort i biografen i många år, var också med.

Artikelbild

–Vi föddes nästan här, säger Sandor Weiszhaupt och skrattar.

Efter filmvisningen avrundades jubileumsfirandet med ett tal av Maj Wechselmann, som därefter gav sig av mot Stockholm.

Artikelbild

| Flens dagfilmstudio fyller tio år i år.

–Det var en jättetrevlig publik, som var lite som mig själv. Den har samma hårfärg som mig, säger Maj Wechselmann.