Skrot (?) auktioneras ut av räddningstjänsten

På lördag dukar räddningstjänsten i Flen upp för auktion. Då går skrot under klubban.

På lördag hålls en ovanlig auktion hos räddningstjänsten i Flen.

På lördag hålls en ovanlig auktion hos räddningstjänsten i Flen.

Foto: Magnus Ornhammar/Joakim Serrander

Flens kommun2019-11-20 06:26

På lördag klockan 10 arrangeras en ytterst sällsynt auktion hos räddningstjänsten i Flen.

– Jag tror inte att man har haft det tidigare över huvud taget, säger Kjell-Åke Källström, räddningschef i Flen.

Anledningen till auktionen är den att räddningstjänsten börjar få ont om utrymme, därför väljer man att rensa i förråden och auktionera ut föremål som inte längre används.

– Vissa saker har legat där i 15-20 år, kanske ännu längre. Sakerna står bara där och kommer inte att användas, vi har ingen nytta av dem, säger Kjell-Åke Källström.

Det är 14 föremål som auktioneras ut, de beskrivs på kommunens hemsida där det också slås fast att allt är att betrakta som skrot och icke fungerande. Bland föremålen som går under klubban återfinns bland annat en fyrhjuling, båtmotor, elverk, bensindrivna pumpar och, lite otippat, ett pingisbord.

– Med lite gott anlag kan man säkert få allting i gott skick, men en del saker har inte startats på 15 år så vi kan inte garantera funktionen, säger Kjell-Åke Källström.

Är det något av det som säljs som du tycker sticker ut?

– Ja, kompressorn med hög kapacitet, den är svårsåld men kan nog vara bra att ha, säger Kjell-Åke Källström.

Att räddningstjänsten väljer att auktionera ut sakerna istället för att försöka laga dem handlar enligt Kjell-Åke Källström om säkerhet.

– Eftersom vi sysslar med livräddning måste vi ha utrustning som vi med 100 procents säkerhet vet startar på en gång. Allt som vi säljer nu har vi ersatt med nytt material.

Flens kommun har riktlinjer när det gäller försäljning av kommunal egendom. I det här fallet handlar det om lös egendom och kommunens jurist och tf HR-chef Niklas Witt förklarar i ett mejl till tidningen att en sådan typ av försäljning ska präglas av affärsmässighet, konkurrens samt saklighet och objektivitet.

– Att genomföra försäljningen vid en öppen auktion som det är tänkt i detta fallet innebär att kravet på affärsmässighet, konkurrens samt saklighet och objektivitet kan tillgodoses. Alla har möjlighet att komma till auktionen och delta i budgivningen, säger Niklas Witt.

Kjell-Åke Källström tycker att en auktion är det mest ärliga försäljningsalternativet.

– Det mest riktiga är att ha en öppen och transparant auktion för allmänheten. Vi kommer ta det i lugn och ro så att alla hänger med, säger Kjell-Åke Källström.

Pengarna som ropas in kommer att gå tillbaka in i räddningstjänstens verksamhet.

Kjell-Åke Källström, räddningschef i Flen.
Kjell-Åke Källström, räddningschef i Flen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!