Vattnet i Flen är ett av landets dyraste

En färsk rapport visar att VA-taxan i Flens kommun är högst i Sörmland och en av de högsta i hela landet.

Kranvattnet i Flen äre dyrast i länet. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Greta Suvén tycker att det är värt pengarna.

Kranvattnet i Flen äre dyrast i länet. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Greta Suvén tycker att det är värt pengarna.

Foto: Christine Olsson / SCANPIX/ Miljöpartiet.

Flens kommun2019-10-30 19:48

Det är Nils Holgersson-gruppen som har presenterat en rapport om hur nivån på VA-taxan ser ut i landets kommuner. Kartläggningen visar att Gnesta har den lägsta taxan i länet med 3 111 kronor per lägenhet och år. Högst taxa har Flen med bred marginal, 6 947 kronor betalar den genomsnittlige lägenhetsinnehavaren i Flens kommun för 2019. Den taxan placerar Flen på plats 280 av Sveriges 290 kommuner.

– Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna. Förutsättningarna för kommunerna varierar visserligen men skillnaderna är så pass stora att de får en kännbar påverkan på konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin, ordförande Nils Holgersson-gruppen, i ett pressmeddelande.

Flen får sedan ett år tillbaka sitt vatten levererat från Katrineholm av Sörmland vatten. Greta Suvén (MP) är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Flens kommun, hon tycker att det finns fog för den höga taxan.

–  Som jag ser på det är jag glad att över att Sörmland vatten och vi i samverkan har tagit tag i vatten- och avloppsituationen. Merparten av landets kommuner har hur mycket kvar som helst att göra med eftersatta system. Det är bra att vi har tagit höjd, vattensystemet är otroligt viktigt och det måste skötas. Det är inte gratis, säger Greta Suvén.

– Det har bland annat dragits nya ledningar för att förse Flen med vatten från Katrineholm och lagt nya ledningar på Landsvägsgatan i Malmköping. Det är jättemycket i kommunen som görs och har gjorts, fortsätter Greta Suvén.

Greta Suvén (MP), ordförande i samhällsbyggnaddsnämnden i Flen.
Greta Suvén (MP), ordförande i samhällsbyggnaddsnämnden i Flen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!