Vildsvin skapar oro i centrala Flen

För tre år sedan mobiliserade Flens kommun för att bli av med vildsvin som oroade i centrala Flen. Nu är problemet tillbaka.

Vildsvin skapar oro i Orrö-området i Flen. Jägaren Björn Granquist manar dock till lugn.

Vildsvin skapar oro i Orrö-området i Flen. Jägaren Björn Granquist manar dock till lugn.

Foto: Henrik Wising/Sandra Nordin

Flens kommun2019-11-26 06:35

Vildsvin har ställt till problem i Flens kommun vid flera tillfällen genom åren. Nu har närvaron av vildsvin i Orrö-området i Flen fått flera boenden att reagera. På sociala medier fylls historierna på om konfrontationer av de vilda djuren på olika sätt. En av de boende i området är Susanne Alexandersson som bor på Pilvägen. Natten till i söndags fick hon sin trädgård uppbökad av vildsvin och hon har flera gånger mött djuren.

– Det började lite förra året och nu är det extremt. De är inne i samhället där vi cyklar och går, säger Susanne Alexandersson. 

Hon har själv inte råkat ut för att ett vildsvin gjort utfall mot henne, men det har hänt grannar till henne vilket har gjort att många är på sin vakt. 

– Det var en som blev injagad i sin bil. Jag vågar inte gå i skogen längs den slinga jag brukade gå. Man vill inte hamna mellan en sugga och hennes kultingar, säger Susanne Alexandersson som upplever att vildsvinen är totalt orädda för människor.

Vildsvinsstammen är större i år än den brukar vara och Flens kommun har avtal med sex jägare som ska skjuta av vildsvin. Björn Granquist är en av dessa jägare, han är väl medveten om problembilden i Orrö-området.

– Vi är ute var och varannan dag, sena kvällar och tidiga mornar. Men det är svårjagat i tätbebyggt område, det är mycket att ta hänsyn till. Flera gånger har vi fått låta bli att skjuta även fast vi har kunnat, säger Björn Granquist.

Vad som gör det än svårare är det faktum att vildsvin är väldigt skygga. Att vildsvinen i Orrö-området skulle vara orädda och vana vid människor avfärdar han.

– Luktsinnet är vildsvinets starka sida, de flyr omgående om de får vittring av en människa. De gånger som de upplevs oskygga är när vinden ligger åt fel håll och de inte känner lukten, då kan man komma nära eftersom de ser så dåligt, säger Björn Granquist.

Jägarna har lyckats skjuta några vildsvin vid idrottsgården och Björn Granquist menar att flockarna som är inne och stör i tätbebyggt område blir färre och färre. 

– Man behöver inte känna sig rädd för att vildsvinen ska attackerad, det är bara om man skulle hamna mellan en sugga och hennes ungar som de kan göra utfall. Då kan man bli skärrad, men de springer inte på folk, säger Björn Granquist.

Håll rent på frukt i trädgården och sätt i värsta fall upp elstängsel, det är Björn Granquists tips för att hålla de objudna djuren borta.

Närgångna vildsvin har fått boende i Flen att reagera.
Närgångna vildsvin har fått boende i Flen att reagera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!