Instagraminredare låter naturen flytta in

I vardagsrummet står en bukett vass och en tallgren har flyttat in. Naturinslag är supertrendigt enligt fastighetsmäklaren Maja Guthammar.

På Istagramkontot #maklaremajaguthammar lägger Maja Guthammar upp flera inredningsbilder varje vecka. Här är ett axplock.

På Istagramkontot #maklaremajaguthammar lägger Maja Guthammar upp flera inredningsbilder varje vecka. Här är ett axplock.

Foto: Maja Guthammar

Katrineholms kommun2019-11-14 06:11

Mycket vitt, en del naturfärger och spretiga arrangemang från naturen kännetecknar Sörmlandsmäklaren Maja Guthammars hem. Hon älskar inredning och visar upp sitt hem på Instagram.

– Jag fotograferar med mobilen och gör det enkelt. Det är innehållet i bilderna som är det viktiga och jag är inte jätteduktig med kameran. 

Inredning har hon däremot stenkoll på. Hemmet förnyas ständigt när Maja Guthammar gör fint hemma. Oftast handlar det om att addera nytt eller gammalt, eller att flytta runt saker familjen redan äger. Ibland åker målarpenslarna fram. 

– Jag gör alltid om efter årstiden och har till exempel kuddöverdrag i många färger så att jag kan byta. 

2019 har hon döpt till "rensningsåret" och det innebär att hon har gjort sig av med prylar som inte längre används. Av miljöskäl väljer hon att skänka saker till välgörenhet eller sälja på loppis. 

– Jag har målat om en del gamla möbler, både av ekonomiska skäl och för att det är mer miljövänligt med återbruk. 

Maja Guthammars villa ligger i området Luvsjön i Katrineholm och när familjen köpte huset för fem år sedan tapetserade de i princip alla väggar vita. På senare tid har de sakta men säkert fått beiga och grå toner och en del har mönstrade tapeter. Förra helgen målades väggarna och trädetaljerna i köket i en grå nyans. 

– Vi målade även kaklet vitt. Det var lite av en budgetrenovering. 

Det rymliga köksbordet i ek har fått en vitpigmenterad vaxad yta och pryds med buketter med höstblad och vass. Att naturen får flytta in är en av trenderna som Maja har tagit fasta på. 

– Man kan gå ut och plocka naturmaterial och sätta i en fin vas. Jag sätter dem spretigt, det är lite inne.

Grupper med speglar och tavlor är en annan trend som återkommer på flera platser i familjens hem. 

– Runda speglar är trendigt, de gör att rummet blir lite ljusare.

Fluffiga kuddar, ljusstakar, vaser och dekorationer visas upp på Instagram tillsammans med bilder på middagsdukningen eller gofikat. Ibland dyker Majas prylar upp på försäljningsbilder från andra hem, eftersom hon som mäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Katrineholm och också hjälper till med enklare styling inför fotograferingar. 

– Små medel gör stor skillnad. Man kan lägga på ett fint överkast och några kuddar, ställa fram utemöbler eller en vas med blommor. Men man måste anpassa stilen efter den som bor där. 

Maja Guthammar har delvis anammat den minimalistiska trenden med lite lyxig hotellkänsla. Många detaljer är i naturmaterial som linne och sammet. Krukor och vaser är naturfärgade i stenmaterial. Hon är inte sentimental med sina grejer och allt är utbytbart. Samtidigt följer hon inte trender helt, utan satsar hellre på ett trivsamt hem med inredning som hon gillar.

Döttrarna Klara, 2,5 år och Julia, 4 år, har gulligt inredda rum med mönstrade tapeter, vimplar och pastellfärgade leksaker i trä. Möblerna är vita och en gammelrosa sänghimmel ramar in sängen. Inredningshobbyn är inte alltid så lätt att kombinera med att ha småttingar, men Maja Guthammar försöker att plocka kontinuerligt för att leksakerna helst inte ska ligga utspridda i hela huset.

– Men jag är inte pedant. De får gärna leka. 

2020 tror hon att den hetaste färgen kommer att vara grönt. Hon tror också att terrakottafärgade textilier kommer att vara trendigt. I övrigt är det naturmaterial med jordnära färger som håller i sig. 

Maja Guthammar arbetar som fastighetsmäklare och hjälper kunderna med råd och enklare styling inför försäljningen.
Maja Guthammar arbetar som fastighetsmäklare och hjälper kunderna med råd och enklare styling inför försäljningen.
Majas inredningstips

Det är viktigt med en välkomnande entré, gärna med växter och en sittplats utanför dörren och lite blommor i hallen. Torkade växter fungerar bra även om hallen är mörk.

Gå ut i skogen och ta in naturmaterial. Vass eller grenar av tall och rönnbär passar utmärkt i en fin vas. Man kan göra en spretig bukett av torkade växter.

Bädda sängen och bulla upp med många kuddar. Det behöver inte vara så strikt.

Maja Guthammar visar mer inspiration på Instagramkontot #maklaremajaguthammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!