Advokatkritik mot utspel om gangsterromantik

I förra veckan skrev åklagaren Lisa Dos Santos en debattartikel i Aftonbladet, där hon kritiserade det hon uppfattar som brottmålsadvokater styrda av gangsterromantik.

Mikael Abrahamsson, advokat i den uppmärksammade rättegången efter mordet vid Östra skolan.

Mikael Abrahamsson, advokat i den uppmärksammade rättegången efter mordet vid Östra skolan.

Foto: Cecilia Tuohy

Sörmland2019-11-18 04:30

"Var är etiken när en brottmålsadvokat kan göra reklam för sig till tonerna av skottlossning?" Det frågade sig åklagaren Lisa dos Santos i en debattartikel i Aftonbladet. Bland de växande kriminella nätverken, fortsatte dos Santos, finns attribut som "skarpladdade vapen, skyddsvästar, stora summor kontanter och exklusiva märkeskläder", och nu har "även en egen advokat lagts till". 

Bland annat vänder sig dos Santos mot advokater som marknadsför sig, exempelvis på Instagram till ljudet av skottlossning, och med konkreta tips om hur man undviker att svara på polisens frågor. Samtidigt stiger kostnaden för advokatarvoden –  2018 betalade staten ut omkring 1,5 miljarder. 

Debattartikeln har väckt reaktioner. Till de kritiska rösterna hör Mikael Abrahamssons, brottmålsadvokat i Norrköping, som var försvarare under huvuddelen av rättegången efter mordet vid Östra skolan i Katrineholm. Han menar att en advokat som är mån om sin titel inte beter sig som dos Santos skriver. 

– Man får jobba så oerhört hårt för att bli advokat. Man kan inte riskera att komma för nära klienterna. Mitt sätt att överleva 31 år på advokatbyrå och i nästan 20 år som enbart brottmålsadvokat är att aldrig, aldrig bli privat med klienterna. Ta aldrig emot gåvor, ät inte med dem annat än om det är jobbrelaterat, låt dig aldrig bli bjuden. 

Ingalill Staffansson, som tidigare arbetat som både domare och åklagare, men nu är advokat i Katrineholm, håller med. 

– Klientlojalitet är en sak, men man måste ändå ha distans. Jag är väldigt tydlig med mitt uppdrag: jag ska få fram det som brister i utredningen och i åtalet eller peka på de förmildrande omständigheterna. Jag ska inte bedöma vad som är sant eller osant, men jag får aldrig främja orätt.

Staffansson tycker att Lisa dos Santos går för långt i kritiken, när hon benämner "egen advokat" som ett kriminellt attribut. 

– Jag kan inte prata för alla, men den absoluta majoriteten sköter det här på ett seriöst sätt. 

Mikael Abrahamsson skulle aldrig få för sig, säger han, att ge råd om hur klienten ska klara sig undan polisen. 

– Vi får bara upplysa om gällande rätt. I detalj kan vi diskutera sådant som hur vi ska lägga upp försvaret och vilka vittnen som ska kallas. Mina klienter påstås självfallet alltid ha gjort något olagligt, och tillhör ofta organisationer med så kallad MC-anknytning, eller andra gäng. Hells Angels, Black Cobra, Brödraskapet Wolfpack. De har oftast lokaler. Jag har blivit inbjuden till dessa, men jag besöker aldrig lokalerna och tackar alltid nej. 

Advokatkollegor som marknadsför sig med sådant som skottlossning i bakgrunden, har han aldrig sett. Skulle det förekomma, säger han, tycker han inte att det är passande. 

– Jag har aldrig sett någon av mina brottmålskollegor göra reklam för sig själv, över huvud taget. Den bästa reklamen man kan få är korrekt och strikt, men vänligt bemötande. 

Ingalill Staffansson kan tänka sig, säger hon, att klimatet i storstäderna är hårdare än i Sörmland. 

– Jag tror tyvärr att det kan vara hårdare attityder i de riktigt stora målen, men då tror jag att det kan komma från båda håll, även från åklagaren. Om åklagaren driver för mycket, blir för partisk, och bara ser att det måste vara på ett visst sätt, då tror jag att det kan bli hårt från båda håll. 

Ingalill Staffansson har arbetat på båda sidor om skranket.
Ingalill Staffansson har arbetat på båda sidor om skranket.
God advokatsed

I Advokatsamfundets etiska riktlinjer fastslås hur advokater ska agera.

Under den första punkten står att läsa: "En advokats främsta plikt är att visa trohet och lojalitet mot klienten. Advokaten skall som en oberoende rådgivare företräda och tillvarata klientens intressen, inom ramen för gällande rätt och god advokatsed". 

"En advokat skall uppträda sakligt och korrekt samt så att förtroendet för advokatkåren upprätthålls. En advokat får inte främja orätt."

Källa: Advokatsamfundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!