Cykelhjälm alltmer populärt i Katrineholm

2017 använde 17 procent av katrineholmarna cykelhjälm. I år är siffran 27 procent. Men fortfarande slarvar många barn med hjälmen, trots lagkrav.

Eija Lauronen och andra från M Sveriges lokalavdelning har räknat cyklister i Katrineholm och konstaterar att hjälmanvändningen ökar.

Eija Lauronen och andra från M Sveriges lokalavdelning har räknat cyklister i Katrineholm och konstaterar att hjälmanvändningen ökar.

Foto: Hasse Holmberg (TT) / Rebecka Jonsson (arkiv)

Katrineholms kommun2019-11-19 09:16

Det är M Sverige, som tidigare hette Motormännen, som varit ute och räknat cyklister och deras hjälmanvändning. Varje vår och höst står de vid Nordanåsbron och vid Västra Fredsgatan med papper och penna. De runt 900 cyklister som brukar räknas, delas in i fyra kategorier: män, kvinnor, flickor och pojkar. Jämfört med hösten 2017 visade räkningen under vecka 39 i år en signifikant ökning av hjälmanvändningen – från 17 till 27 procent.

– Alla fyra kategorierna har förbättrat sig. Det var oväntat att det var så stor skillnad, säger Eija Lauronen, ordförande i M Sveriges lokalavdelning för Katrineholm, Flen och Vingåker.

Hon tror att den ökade hjälmanvändningen beror på en större medvetenhet bland cyklisterna.

– Många har nog insett vilka risker och konsekvenser det innebär om man blir påkörd.

För barn upp till 15 år är cykelhjälm ett lagkrav. Det är svårt att veta exakt ålder på cyklisterna som räknas, men användningen ser ut att öka. Trots det slarvar många fortfarande. Av pojkarna använder 36,7 procent hjälm, bland flickorna 43,7 procent.

– Det är i första hand föräldrarna som är ansvariga, men det skulle behövas mer trafikkunskap i skolundervisningen, menar Eija Lauronen.

Inför vårens cykelhjälmsräkning, funderar nu lokalavdelningen på att även inkludera elsparkcyklar.

– De är inte så vanliga här än, men de kommer nog att bli det i och med de nya cykelvägarna. I Stockholm är det många som åker utan hjälm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!