Ett draknäste på jakt efter innovation

Tio timmars individuell affärsutveckling ligger i potten när "Draknästet light" genomförs i Katrineholm den 5 december.

Har du ett skissblock fullt av affärsidéer kan det vara en god idé att söka till "Draknästet light" för att få hjälp på traven att utveckla dem.

Har du ett skissblock fullt av affärsidéer kan det vara en god idé att söka till "Draknästet light" för att få hjälp på traven att utveckla dem.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Katrineholms kommun2019-11-16 10:31

Om man länge gått och klurat på en bra affärsidé finns en möjlighet att låta affärsutvecklare och specialister fälla sitt utlåtande under "Draknästet light" i Katrineholm. Evenemanget har lånat sitt namn från tv-programmet "Draknästet" på SVT, en dokusåpa där affärssugna entreprenörer tävlar mot varandra.

Sarah Pehrsdotter är  projektledare för satsningen och berättar att det blir andra gången i höst som man arrangerar ett draknäste i Katrineholm. I våras genomfördes tre draknästen.

– Tre utvalda deltagare får under tio minuter berätta om sin idé och sina behov för utvalda affärsutvecklare. Sen får varje deltagare under 30 minuter feedback från panelen. Tanken är att vi ska kunna vara ett steg på vägen för den som vill utveckla sin innovation, förklarar hon.

Förenklat kan man se det som en talangjakt för att hitta entreprenörer och bolag med bra idéer som har potential att växa och expandera. 

– Vi testade konceptet i våras och det föll väl ut. Vi har fått anmälningar även från andra delar av Sörmland och har ett nära samarbete med Nyföretagarcentrum.

Entreprenörer, som har deltagit i tidigare draknästen, sysslar med allt från snigeluppfödning till utveckling av appar för barn. För att få delta ska man befinna sig i ett tidigt skede med sin affärsidé och det kan röra sig både om en produkt eller tjänst som man vill utveckla.

– Det här är världens möjlighet för entreprenörer att få hjälp att komma vidare. Man behöver ha funderat på affärsidén, vem som är kund och hur man ska tjäna pengar, säger Sarah Pehrsdotter. 

Via utvecklingsbolaget Katecs hemsida kan den som har en idé skicka sin anmälan och sedan väljs kandidaterna ut. Katec ägs till 40 procent av Katrineholms kommun och till 60 procent av näringslivet och har som uppdrag att se till att västra Sörmland får fler innovativa bolag.

Pehrsdotter betonar att fokus för "Draknästet light" ligger på affärsutveckling och inte hur man bär sig åt för att starta eget.

–  Man kanske inte själv kan bedöma om det är något att vidareutveckla, men det är just det man får hjälp med. Man ska inte vara rädd för att ta chansen, man har inget att förlora på att skicka en ansökan.

Vinnaren som utses av draknästets jury får tio timmars kostnadsfri individuell affärsutveckling med affärsutvecklare från Specialistpoolen och kan eventuellt även få möjlighet att presentera sin idé för Sörmlandsfondens affärsänglar.

Sarah Pehrsdotter är projektledare för Katecs satsning "Draknästet light". Nästa gång det arrangeras är den 5 december.
Sarah Pehrsdotter är projektledare för Katecs satsning "Draknästet light". Nästa gång det arrangeras är den 5 december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!