Fria sommarresor för 65-plussare igen

Även i sommar kommer alla katrineholmare som fyllt 65 att få åka buss kostnadsfritt. Men det gäller att hålla koll på kommungränserna.

Även i sommar kommer katrineholmare som fyllt 65 år att få åka buss gratis inom kommunen.

Även i sommar kommer katrineholmare som fyllt 65 år att få åka buss gratis inom kommunen.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholms kommun2019-11-17 07:00

Erbjudandet om kostnadsfria bussresor för katrineholmare som fyllt 65 år hade premiär 2018. Då skickades 8 000 busskort ut till alla som var berättigade, alltså alla som fyllt 65 år och var folkbokförda i Katrineholms kommun. I år delades ytterligare 858 kort ut.

Kommunen hoppas nu att de flesta har kvar sina kort sedan tidigare år, men kommer att dela ut nya kort till nyinflyttade och nyblivna 65-åringar. Nästa sommar blir det nämligen återigen gratis för 65-plussare att åka buss i Katrineholm. 

– Det har fallit så väl ut att vi fortsätter med erbjudandet, säger projektledaren och seniorkonsulten Lars Ramstedt på Katrineholms kommun.

I somras gjordes 11 400 resor med 65-plussarnas kort, vilket är 2 400 fler än 2018. Ungefär tio procent av de kort som skickas ut har använts. 

– De som har använt sina kort har gjort det ganska flitigt. I snitt har de gjort 14 resor per person, säger Lars Ramstedt.

Men kortet gäller bara inom kommungränsen. Något som kan ställa till det om man exempelvis vill åka till handelsträdgården Ingvaldstorp, som ligger på vägen till Björkvik, men råkar ligga inom Flens kommun.

– Där får man kliva av, men när man kliver på bussen igen måste man köpa biljett, säger Lars Ramstedt.

Korten gäller under juni–augusti hela dygnet utom på nattrafiken. De fria resorna är än så länge ett förslag från den politiska majoriteten, och ska klubbas i både kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Satsningen kostar 200 000 kronor om året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!