I mars blev det avslag för Liberalernas motion till fullmäktige om att kommunen borde söka medlemskap i den ideella föreningen Funkisglädje. Den är känd för Funkisfestivalen, landets största melodifestival för ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning.

I stället har dagligverksamhetens kulturgrupp tagit över stafettpinnen och nu arrangeras en egen funkismellofestival i maj 2020. Initiativet kommer från Gunilla Andersson och Leevi Holvisalo som båda är stödassistenter i kulturgruppen och för dem fanns ingen tvekan.

– Vi tänkte att vad sjutton, vi kan väl göra ett eget mello och började spåna idéer. Vi vill visa att vi kan genomföra det här på ett bra sätt utan att det kostar så mycket, förklarar Leevi Holvisalo.

Artikelbild

| Linda Lejon från Flen och Ida Ejnebring från Katrineholm kommer att ställa upp med varsitt bidrag.

– Det ska bli kul och spännande och vi gör det här med hjälp av ideella krafter. Vi hoppas även hitta sponsorer till priser och blommor till deltagarna, inflikar Gunilla Andersson.

Bildningsförvaltningen, vård- och omsorgsförvaltningen och kulturförvaltningen är involverade i projektet och det är en ambitiös målbild som skissas upp inför tävlingen den 20 maj 2020. Den stora melodifestivalen har inte haft levande orkester sedan 1990-talet, men det kommer funkismello i Katrineholm att ha.

Från Kulturskolan trummas lärare och en och annan elev ihop och artisterna kommer att få repetera sina bidrag ihop med dem.

Perrongens personal och ungdomar kommer att sköta ljud och ljus och givetvis blir det även pausnummer och programledare med sidekicks.

Artikelbild

| Leevi Holvisalo och Gunilla Andersson från Kulturgruppen har tagit initiativ till funkismello.

Även om det är ett helt år kvar till tävlingen är åtta bidrag redan anmälda, fyra från Katrineholm och fyra från Flen. Såväl Flens som Vingåkers kommun har bjudits in till meloditävlingen, men från Vingåkers kommun har man tackat nej.

Än så länge är det hysch-hysch kring vilka låtar som ska vara med i startfältet, men två bidrag kan avslöjas. Ida Ejnebring från Katrineholm ska sjunga Nanne Grönvalls låt "Håll om mig".

– Det känns väldigt bra att få vara med och låten har lagom mycket text. Jag håller på och tränar för fullt hemma och det känns lagom nervöst, säger hon.

Dessutom har hon fått goda råd på vägen av schlageresset Shirley Clamp, som hon mötte på Festival för mogna i onsdags.

– Hon sa att jag skulle föreställa mig att hon stod bakom mig när jag ska sjunga och att jag ska tänka på att det ska gå bra.

Linda Lejon från Flen är förstasopran och har både sjungit i kyrkokör och på skolavslutningar. För henne var det givet att välja Sanna Nielsens "Undo".

– Jag har sjungit den mycket och den har både väldigt vacker text och musik.

Under torsdagen hölls en första träff för deltagarna och då passade P4 Sörmland på att lägga en fin vinst i potten. Festivalens vinnare kommer att få göra en livespelning i P4, direktsänd från stora studion i Eskilstuna.