Marie förvandlade ladugården till butik

Efter 35 år inom handeln sade Marie Rudström upp sig för att öppna eget. Nu driver hon butiken Lantboden hemma på gården.

 Marie Rudström hade arbetat 35 år inom handel när hon sade upp sig och satsade på egen verksamhet. Numera kombinerar hon

Marie Rudström hade arbetat 35 år inom handel när hon sade upp sig och satsade på egen verksamhet. Numera kombinerar hon

Foto: Emma Eriksson

Katrineholms kommun2019-11-14 23:00

I den nyrenoverad ladugården hemma på gården nära Trolldal har Marie Rudström öppnat sin present- och heminredningsaffär Lantboden. Den ombonade lokalen har förvandlats till ett ljushav med lyktor och ljusstakar.

–  Många äldre kunder minns hur det såg ut här när de var barn och tog båten över Djulösjön för att köpa mjölk, berättar hon.

Tankarna på att öppna eget på hemmaplan väcktes till liv när familjen flyttade till Trolldal Långvik för fem år sedan.

–  Det har alltid varit en dröm, jag gillar att fixa och dona. Nu fanns möjligheten och jag och maken började i varsitt hörn av ladugården med att handgräva ut det gamla golvet. Han säsongsarbetar som asfaltsläggare så han hade tid. Vi har gjort det mesta själva, när vi sätter fart tillsammans händer det grejer. Det är så kul när man kan åstadkomma det själv, berättar Marie Rudström med ett stort leende.

Hon visar den fiffiga lösningen med ett armeringsnät som svävar över ett stort bord. Det använder hon för att hänga upp bland annat ljuslyktor.

– Det är min mans uppfinning. 

För tre år sedan sade Marie Rudström upp sig från sitt butiksjobb på ÖoB.  

– Då hade jag jobbat 35 år inom handel. Vad hade jag att förlora, jag chansade för vill man jobba så finns det jobb. Det har gått bra, men sen får man som alltid rätta mun efter matsäck. Jag jobbar även två dagar i veckan inom hemservice.

För ett och ett halvt år slog hon för första gången upp dörrarna till sin butik, som har öppet några dagar i veckan. 

–  Folk som inte har varit här förut tycker att det är mysigt och jag försöker ha saker som man inte hittar någon annanstans. Många kunder har frågat efter en webbshop, men jag börjar så här, säger hon.

På mässor tar hon med sig 27-åriga dottern Hanna när hon letar produkter till butikens sortiment.

– Det är som att spela på lotteri, men vi väljer det vi själva tycker om. 

Över en kruka hänger slevar som förvandlats till en ljuslykta. En annan fiffig inredningsprodukt förvandlar vaser till ljusstakar. 

– Man får anpassa sig efter säsong. Nu vill man tända ljus och mysa till det inne när det börjar mörkna.

Kundkretsen har växt via mun-till-mun-metoden och med inlägg på Facebook och Instagram hittar även långväga kunder ut till Marie Rudströms lantliga bod.

– Det blir en utflykt att åka hit och gästerna på campingen brukar cykla hit. För ett tag sedan kom ett par från Småland som följt mig på Instagram.

Hemma på gården Trolldal Långvik har en del av den gamla ladugårdslängan förvandlats till present- och heminredningsaffär Lantboden.
Hemma på gården Trolldal Långvik har en del av den gamla ladugårdslängan förvandlats till present- och heminredningsaffär Lantboden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!