Ny mottagning tar emot efter årsskiftet

Efter årsskiftet återupptas det som tidigare kallades för mobil äldreakut. Bland annat blir det en ny mottagning på Kullbergska.

En ny mottagning ska ta emot de äldre efter årsskiftet, så att de inte ska behöva söka vård via akuten

En ny mottagning ska ta emot de äldre efter årsskiftet, så att de inte ska behöva söka vård via akuten

Foto: Stina Järperud

Katrineholms kommun2019-11-17 09:02

I september 2015 invigdes den nya mobila äldreakuten i Katrineholm, som innebar att läkare och sjuksköterska åkte hem till patienterna. Strax innan sommaren lade de i handbromsen på bilen. Sedan dess har den inte rullat.

Läkare och sjuksköterskorna gjorde nämligen för få besök, därför bedömdes inte verksamheten vara effektiv och sattes på paus.

–  Vi tror att behovet finns men upplägget som vi hade då var inte effektivt. Därför gör vi ett omtag för att se om vi kan göra det på ett bättre sätt, säger Magnus Johansson, divisionschef för medicin.

Om allt går som planerat startar verksamheten igen, under nya former, i början av nästa år.

Då kommer det att finnas en annan typ av mottagning på sjukhuset som tar emot äldre, för att de inte ska behöva söka vård via akuten.Tanken är att såväl kommunens personal som primärvården ska kunna höra av sig till mottagningen, så att patienterna kan få en snabb tid utan att gå via akuten. De äldre ska också kunna bli inlagda på sjukhuset via mottagningen.

Verksamheten kommer också att ha ett nära samarbete med ambulansens så kallade single responder. Det finns också fortsatt möjlighet att få hembesök av läkare och sjuksköterska.

–  Formerna är inte riktigt satta ännu. Vi kommer att testa de här delarna och sedan utvärdera dem när vi ser hur behovet ser ut. Vi börjar så här, säger Magnus Johansson.

Enligt Magnus Johansson är akutmottagningen jättebra för den som bli akut sjuk. Men för många handlar det om att de blir successivt sämre.

–  De behöver en annan väg in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!