Vid snabbmatsrestauranger, bensinmackar och liknande platser är det lätt att ungdomar samlas.

– Normalt är det inget bekymmer. Men då och då blir det bråk, antingen sinsemellan eller med någon utomstående. I går var det kanske lite värre än det brukar vara, säger Johnny Onbiner som är ny kommunpolis från och med september.

På tisdagen ingrep polisen efter att högstadieungdomar samlats på McDonalds i Katrineholm. Fler poliser kallades dit för att de som var på plats skulle ha en tryggare arbetsmiljö.

Artikelbild

| "Unga och vuxna har behov av att samlas på fritiden, oavsett om man gör bra eller dåliga saker", säger polisen Johnny Onbiner.

– Några hade ett dåligt beteende mot personalen på restaurangen. Polisen valde att göra ett ingripande mot en person, då blev det stökigt då personen gjorde motstånd, säger Johnny Onbiner.

De tre gripna pojkarna har släppts på fri fot, men polisutredningen fortsätter.

Om många människor samlas finns också förbipasserande som bevittnar och kanske till och med dokumenterar situationen.

– Jag är övertygad om att det finns många mobilfilmer på det som hände. Så är det i dagens samhälle, alla vill dokumentera sig själva och visa för varandra, säger Johnny Onbiner.

Polisen är gärna där många människor samlas, oavsett om det är ungdomar eller vuxna. Ibland får polisen samtal från förbipasserande eller från serviceinrättningens personal.

Ska man ringa polisen om man ser en folksamling?

– Om det känns oroligt eller om man är rädd för att något ska hända. Bara för att många är på samma ställe betyder det inte att det är oroligt, säger Johnny Onbiner.

Stöket kommer och går i vågor, enligt honom, beroende på om skolorna har lov och om det är fint väder. Någon gång varje helg är det stökigt någonstans, även om det varierar i allvarlighetsgrad.

Polisen arbetar brottsförebyggande genom att vara där människor vistas. Områdespoliser kan arbeta kontaktsökande mot ungdomar i riskzonen, men även mot alla för att skapa en relation.

Att skapa en meningsfull fritid för unga är ett ansvar som ligger på kommunen och föreningslivet.

– Unga och vuxna har behov av att samlas på fritiden, oavsett om man gör bra eller dåliga saker. Då gäller det att hitta meningsfulla saker att göra på den tiden, säger Johnny Onbiner.

Gör kommunen ett bra jobb?

– Kommuner kan alltid utveckla detta. Jag vet att de gör ett ambitiöst arbete med Lyckliga gatorna och sådana saker. Men ur ungdomarnas perspektiv kan man alltid göra mer, de vill ha något att göra hela tiden.