Rött ljus för kommunens delårsrapport

57 miljoner kronor för lite i intäkter för migration är en av flera brister i redovisningen, som förklaras med nytt ekonomisystem.

Kommunens redovisning illustreras av revisionsbyrån med ett rött trafikljus.

Kommunens redovisning illustreras av revisionsbyrån med ett rött trafikljus.

Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Katrineholms kommun2019-10-21 19:38

Delårsrapporten för Katrineholms kommun, som gäller perioden 1 januari till 31 augusti 2019, visar ett minusresultat på 8,3 miljoner kronor.

Rapporten har granskats av en revisionsbyrå på uppdrag av kommunens revisorer. Nu riktas skarp kritik mot brister i kommunens rapport, som enligt granskningen inte ger ett rättvisande resultat.

"Vi bedömer att delårsrapporten i allt väsentligt inte är upprättad i enlighet med lagens krav och god redovisningssed i övrigt", skriver revisorerna.

Avvikelserna handlar om hur kommunen redovisar sin exploateringsverksamhet, vilken tidsperiod som kostnader lagts på och hur man redovisar intäkter från Migrationsverket.

Intäkter för migration har redovisats med 57 miljoner kronor för lite.

Pengarna finns men man talar inte om att de finns?

– Ja, så kan man säga. Man ser dem om man går in och läser, men då måste man vara insatt, säger Jan-Olof Blomster (L), ordförande för kommunens revisorer.

De tycker att kommunen borde vara tydligare i den frågan.

Samtidigt finns en fordran på Migrationsverket på 32,5 miljoner kronor, där revisorerna bedömer att det finns osäkerhetsfaktorer.

Semesterlöneskulderna har inte uppdaterats med verkligt utfall vid sluttidpunkten för rapporten. Vad de egentligen landat på kan inte Jan-Olof Blomster svara på. Men det angivna beloppet var uppenbart för lågt.

– Det beloppet borde vara högre, säger han.

Både intäkter och kostnader för exploateringsverksamhet har redovisats med för låga belopp.

Felen "påverkar periodens resultat i väsentlig omfattning", skriver revisionsbyrån. Den påpekar att granskningen är översiktlig och de utesluter inte att det kan finnas ytterligare felaktigheter.

– Allt kanske inte riktigt stämmer. Kommunen har bytt ekonomisystem, vilket gör att det är lite svårt att komma tillrätta med allt. Alla bedömer att det rättar till sig till årsbokslutet. Jag tror att de löpande följer upp det som påpekas, säger Jan-Olof Blomster.

Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) fokuserar på prognosen för helåret 2019, som ligger på 17,8 miljoner kronor plus.

– Delårsrapporten bryts ju en speciell dag men allting är inte periodiserat på rätt ställe. Intäkter och kostnader kommer in lite olika, har han tidigare sagt till Kuriren.

– Mellan tummen och pekfingret tror jag att det landar någonstans mellan 10 och 17 miljoner plus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!