Tomma platser kan komma att koncentreras

Vård- och omsorgsförvaltningen diskuterar nu en koncentration av de tomma platserna på kommunens särskilda boenden för äldre.

Redan nu kan förvaltningen se att det krävs åtgärder för att anpassa verksamheten till de pengar som man förväntas få. Diskussionen hur det ska gå till har börjat.

Redan nu kan förvaltningen se att det krävs åtgärder för att anpassa verksamheten till de pengar som man förväntas få. Diskussionen hur det ska gå till har börjat.

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Katrineholms kommun2019-11-20 05:58

Under tisdagen samlades vård- och omsorgsnämnden till sammanträde.

–  Vi flyttade ju sammanträdet till i dag eftersom vi räknade med att vi skulle ha en budget som var tagen av fullmäktige i går, så att vi skulle veta vilka förutsättningar vi jobbade med inför nästkommande år. Men så blev det inte, konstaterade Ulrica Truedsson (S), nämndens ordförande.

Resultatet för vård- och omsorgsnämnden ligger efter oktober på 3,2 miljoner back. Prognosen ligger på minus 3,5 miljoner kronor.

– I princip så har alla verksamhetsområden förbättrat sig, berömde Marie Myrbeck, controller.

Hemtjänsten fick extra beröm. 

– Jämfört med samma period föregående år har hemtjänsten förbättrat sitt resultat med 4,5 miljoner kronor, berättade hon.

Anna-Lena Ramstedt, chef på vård- och omsorgsförvaltningen, förklarade att det bland annat handlar om att cheferna jobbar jättebra ihop.

– Jag är imponerad. De har hittat arbetssätt där man hjälps åt och vågar lyfta frågor i gruppen och det ger resultat, sa hon.

Därefter gick Marie Myrbeck igenom förutsättningarna för nästa år. Redan nu kan förvaltningen se att det krävs åtgärder för att anpassa verksamheten till de pengar som man förväntas få. Åtgärderna ligger dock bara på diskussionsstatiet än så länge.

– Det vi pratar om är att koncentrera våra tomplatser. Vi har sett att över tid har vi haft lika många tomplatser inom äldreomsorgen och om man ser över om man kan koncentrera dem så kan man få en effekt på ekonomin, sa Anna-Lena Ramstedt.

Det handlar om 10-12 platser och skulle innebära en besparing på 2,4 miljoner kronor.

Betyder det att man tillfälligt vill stänga en avdelning eller två?

– Det finns i dagsläget inget bestämt hur det ska se ut, säger Anna-Lena Ramstedt.

Genom att minska antalet tjänster kan man vidare spara ytterligare 3,6 miljoner kronor. Anna-Lena Ramstedt var dock noga med att poängtera att det inte handlar om några brukarnära tjänster.

– Det handlar om två verksamhetschefer och två utredare och de är redan verkställda. Men det ger en effekt från årsskiftet.

En tredje punkt som diskuteras är handledningen.

– Det som vi har sett över tid är att vi inte nyttjar pengarna utan att de blir kvar varje år, därför vill vi minska dem med 500 000 kronor. Det betyder att det fortfarande finns resurser för handledning, sa Anna-Lena Ramstedt.

Vård- och omsorgsnämnden kommer att fastställa sin plan med budget i januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!