Utökat tiggeriförbud ska klubbas

Utökat tiggeriförbud och planerna för nya bostäder och en ny storskola står på agendan när fullmäktige sammanträder.

Tiggeri kan snart vara förbjudet även på Lövåsen.

Tiggeri kan snart vara förbjudet även på Lövåsen.

Foto: Björn Lindgren / TT

Katrineholms kommun2019-10-20 06:31

På måndagskvällen sammanträder kommunfullmäktige i Katrineholm. 

Till de frågor som kan väntas vålla debatt mellan politikerna hör förslaget om en revision av kommunens lokala ordningsföreskrifter. Bakom den torra rubriken döljer sig nämligen ett kontroversiellt ämne: utökandet av tiggeriförbudet, som enligt förslaget ska gälla även på handelsområdet på Lövåsen.

Därmed ska samma regler som redan gäller i centrala Katrineholm, det vill säga att det är förbudet med "passiv pengainsamling" – tiggeri – omfatta även Lövåsen.

Samtliga oppositionspartier förutom Sverigedemokraterna är emot det utökade tiggeriförbudet. När ärendet var uppe i kommunstyrelsen reserverade sig oppositionspartierna där till förmån för ett gemensamt motförslag. Partierna har flera argument mot tiggeriförbudet. Centerpartiet skriver att det inte är något brott att vara fattig och menar att tiggeri inte är ett så stort problem i Katrineholm att det behöver regleras i ordningsstadgan. Liberalerna anser att det är ett "oacceptabelt intrång" på enskilda näringsidkares och fastighetsägares frihet att förbjuda tiggeri på deras mark. Vänsterpartiet menar att förbudet är ett slag i luften, eftersom det inte förbättrar situationen för dem som tigger.

Bland övriga ärenden på fullmäktige märks bland annat detaljplanerna för Abborren och Järven, det vill säga för de nya bostäderna vid den gamla brandstationen och för bygget av ny storskola. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!