Kommunen överklagar nobbat bygglov

Länsstyrelsen upphävde kommunens beviljade bygglov – men på fel grunder, anser kommunen. Nu överklagar de i sin tur länsstyrelsens beslut.

Den gamla Betelkyrkan invid vattentornet ligger inte på detaljplanerat område, enligt kommunen.

Den gamla Betelkyrkan invid vattentornet ligger inte på detaljplanerat område, enligt kommunen.

Foto: Anna Mi Skoog

Vingåker2019-11-18 20:54

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 7 maj i år att bevilja bygglov för att bygga om en gammal församlingslokal i Vingåker till lägenheter. Det handlar om fastigheten Häradsdomaren 1, den gamla Betelkyrkan. 

För att ändra användningen av en fastighet krävs bygglov. Om det finns en detaljplan i det aktuella området är det den som styr vilket slags användning av marken som är tillåten. För små avvikelser kan kommunen göra vissa undantag. 

Men när länsstyrelsen, efter överklagan från närboende, tog upp ärendet ansåg de att den ändrade användningen var alltför omfattande för att kunna föranleda undantag från den gällande stadsplanen. Därför upphävde de bygglovet. 

Nu menar kommunen i sin tur att länsstyrelsen haft fel i sitt beslut. 

– De har angett att det finns en detaljplan i området, och det gör det inte. När man tog detaljplanen år 1976 var det meningen att den här fastigheten skulle vara med, men den omfattades inte, förklarar Tony Ljungberg, byggnadsinspektör i Vingåkers kommun. 

Länsstyrelsen har uppfattat det som att det varit inom detaljplanelagt område. 

– Det var ganska otydligt. Först när vi tog fram de riktiga handlingarna i arkivet såg vi att fastigheten inte finns med i detaljplanen, berättar Tony Ljungberg. 

Kommunens samhällsbyggnadsnämnd har nu ansökt hos mark- och miljödomstolen om att upphäva länsstyrelsens beslut. 

– Vi har begärt skyndsam handläggning, så att den som fått bygglovet inte ska drabbas menligt, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!