Misstänkt för mordförsök häktad i tingsrätten

En man i 40-årsåldern häktas, misstänkt för mordförsöket i Vingåker. Han har tidigare dömts efter att ha knivhuggit en kollega.

Järnvägsparken var avspärrad under torsdagskvällen.

Järnvägsparken var avspärrad under torsdagskvällen.

Foto: Pontus Stenberg

Vingåkers kommun2019-11-18 10:36

Det var i torsdags eftermiddag som polisen larmades till Vingåker efter att en man i 20-årsåldern blivit misshandlad utomhus,  nära järnvägsstationen i Vingåker. Skadorna visade sig vara större än vad man först trodde och polisen inledde en förundersökning om mordförsök. I fredags berättade Lars Liewenborg, chef för Sörmlandspolisens avdelning för grova brott, att mannen blivit knivskuren. Mannen vårdas på Mälarsjukhuset och polisen har kunnat höra honom, om än kort. 

–  Vi kommer att fortsätta att förhöra honom. Det blev ett ganska kort förhör med tanke på att han är lite medtagen. Läget är stabilt, vad jag förstår, men vi får återkomma till honom lite länge fram, säger Liewenborg.

På fredagseftermiddagen greps en man, misstänkt för mordförsöket. Efter ett kort förhör beslöt åklagare att anhålla honom. Det handlar om en man i 40-årsåldern, bosatt i Vingåker. Han har tidigare dömts till sluten rättspsykiatrisk vård efter att 2010 ha misshandlat en kvinnlig kollega grovt. Det brottet skedde i Nyköping. Mannen dömdes för att ha huggit kvinnan med kniv i främst huvudet och ansiktet, så illa, att kvinnan fick sy 29 stygn. Eftersom hans uppsåt enligt domen inte var att döda henne, dömdes han inte för mordförsök eller dråp som åklagaren yrkat på, utan för grov misshandel. Enligt domen var mannens syfte att hamna i fängelse för att slippa gå till sin arbetsplats, där han vantrivdes. 

I september 2016 upphörde tvångsvården av mannen. Det bedömdes då att den psykiska störning som han ansågs ha 2010 hade avklingat och att det inte fanns någon risk för återfall i brottslighet, enligt domen från Linköpings förvaltningsrätt. 

Åklagare i det nu aktuella målet är Ola Björstrand. Han vill inte svara på om misstänkt och offret för misshandeln känner varandra sedan tidigare, eller vad motivet kan ha varit. 

– Med hänsyn till utredningens läge kan jag inte kommentera i vilken mån misstänkt och målsägare känner varandra. Vi har en god bild av vad som hänt men jag vill inte kommentera det. 

Björstrand vill inte heller kommentera brottsplatsen, vid järnvägsstationen, eller om någon av de båda inblandade kommit åkande med tåget till exempel. 

– Jag vill inte säga någonting om varför det inträffat eller varför det inträffat på det här stället. 

Mannen häktades i Nyköpings tingsrätt på måndagen.

Karta: Järnvägskiosken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!