Aptitrundan arrangeras för nionde året i rad av Sörmlands Matkluster. Förra året besökte ungefär 35 000 i Aptitrundan och i år är det ännu fler gårdar som deltar vilket gör att projektledare Rocco Gustafsson räknar med ännu fler besökare.

– I år är det många fler som är med plus att det är två hela dagar så vi räknar nog med att det är över 40 000 som kommer att åka ut. Det är många fler som de senaste åren har hittat ut till de här olika gårdarna, säger Rocco Gustafsson.

I år är det totalt 63 mathantverkare som deltar och som erbjuder en mängd olika aktiviteter och matvaror i Nyköpings kommun. En av gårdarna som deltar för första gången är Bärstabäret som har en jordgubbsodling utanför Stigtomta. Ute på Nynäs slott anordnas en traditionell skördemarknad av Nynäs slott och Sörmlands naturbruk. På Onsberga gård utanför Tystberga kan man boka en guidad tur där man kan få träffa och mata grisar. På Ösvreta gård utanför Nyköping kan besökare smaka på gårdens ostkaka, kalvdans och egentillverkad glass. Rocco Gustafsson berättar att Blaxsta vingård utanför Flen är en av de mathantverkare som sticker ut i länet.

Artikelbild

| Christer Olofsson som äger Vilt i Vrena är en av deltagarna i årets Aptitrunda.

– Blaxsta vingård gör något som är lite roligt för där kan man lämna in äpplen som de gör till vin. Det här är helt unikt för Sverige och har inte gjorts någon annanstans. Du kan alltså gå dit och lämna 25 kilo äpplen och sen kan du på ditt lokala systembolag hämta ut vinflaskor.