Towe Widerberg pratar om alkoholism

Artisten Towe Widerberg beskriver sig själv som nykter alkoholist. Nu berättar han om sin väg dit.

Towe Widerberg vid ett framträdande i Katrineholm tidigare i år.

Towe Widerberg vid ett framträdande i Katrineholm tidigare i år.

Foto: Stina Järperud

Vingåkers kommun2019-10-20 09:20

Towe Widerberg är nykter sedan 13 år, och medlem i nykterhetsorganisationen IOGT-NTO. Men det fanns en tid då han drack för mycket.

På måndagskvällen kommer han till Vingåkers bibliotek för att berätta om sitt liv och om vägen till ett liv som nykter alkoholist.

Han har pratat om detta vid olika tillfällen och på olika platser i landet, och säger att folk brukar tycka att det är roligt och intressant att lyssna till hans berättelse. Det kommer att handla även om hans barndom och om musik, för allt hänger ihop, konstaterar han. Tanken är att det ska vara lärorikt, och Widerberg hoppas att hans erfarenheter kanske kan hjälpa andra som dricker för mycket eller som har familjemedlemmar eller vänner som gör det.

– Jag ser det här som viktigt, och om man kan få någon människa att vakna upp genom att komma och lyssna på mig så är det förstås bra.

För hans egen del var stödet från den närmaste omgivningen viktig när han slutade att dricka.

– Jag hade en bror, som också var nykter alkoholist och som jobbade åt Anonyma alkoholister. Där fick jag stöd när jag behövde det, säger Towe Widerberg. 

Att stötta medmänniskor som har alkoholproblem behöver inte vara så svårt, menar Towe Widerberg.

– Man måste skapa förtroende, så att man får en relation som bygger på förtroende. Det var i alla fall jätteviktigt för mig. Och vara ärlig och rak mot personen,  säger han.

Stödet var viktigt. Samtidigt är Towe Widerberg stolt över att han, som han säger, själv har klarat av att sluta såväl med alkohol som tobak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!