Mike är inte orolig: "Förändring tar tid"

VVK har vunnit en av nio elitseriematcher så här långt. Huvudtränaren Mike Bossence har sina förklaringar, men framför allt tror han att han har lösningarna.

Mike Bossence har ändrad målsättningen för Vingåker, nu är det mer fokus på kortsiktiga mål.

Mike Bossence har ändrad målsättningen för Vingåker, nu är det mer fokus på kortsiktiga mål.

Foto: Viktor Runsten

Volleyboll2019-12-06 06:00

Kanadensaren Mike Bossence är den första heltidsanställda tränaren Vingåkers VK har haft. Mike har aldrig bott i Sverige förut och att träna ett elitidrottslag i ett nytt land ser han som en lärande upplevelse.

– Vi har en förlusttrend just nu men det representerar inte vad vi har i vår framtid, det är bara ett tecken på förändring och förändring tar tid, säger Mike.

Att det skulle gå så dåligt som det faktiskt gjort rent resultatmässigt var inget Mike förväntade sig. Men han visste att det skulle ta tid att hitta rätt.

– Laget behöver genomgå en del förändringar och byggas om, det händer inte över en natt, säger Mike och fortsätter:

– Ja, det är smärtsamt att ha en förlusttrend. Men det tillhör idrottande och man kan inte låta det påverka sig själv, man måste fortsätta framåt och lära sig från den tidigare matchen.

Innan säsongens början siktade laget på en topp fem-placering. Med nästan halva serien spelad ligger VVK på nionde plats.

– Det var egentligen inget ambitiöst mål. Men jag tror att fler mål, mindre mål, börjar dyka upp under säsongen som också behöver ses till; som kondition, välmående och näring.

Målen har även blivit mer kortsiktiga där man inte tittar längre än till nästa match, sen vill Mike även att laget ska bli mer ansvarstagande.

– Att hållas ansvarig är, enligt mig, en av de viktigaste sakerna för det här laget. Men just nu har målen varit mer kortsiktiga, försöka hitta vår identitet och hitta framgång i dem små målen.

Mike har infört ett nytt system för både anfall och försvar. Till en början fungerade anfallet bäst, men under den senaste tiden tycker Bossence att försvaret växt ut till ett av ligans bästa. Men det är fortfarande svårt för en del att bryta gamla vanor.

– En del har tränat likadant, haft samma livsstil, samma teknik sedan de var barn. Att någon kommer in och ändrar på det är svårt, det tar tid. De vet att det är svårt, men jag tror att de är kapabla till att ändra sig. Det är på gång.

I helgen tar Vingåker emot Säter på hemmaplan, ett lag som ligger bakom VVK i tabellen. Mike har tro på spelarnas volleybollförmåga, han vill bara att de ska spela avslappnat och hitta rätt mentala inställning för att vända på trenden.

– Det handlar bara om att vara avslappnad och vara övertygad om att det de gör är rätt, istället för att gå tillbaka till det de gjort förut. Förändring är bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!